Mitt i Vallentuna

Det är kristyr som gäller när Camilla styr och ställer

Har du också bränt dig på sockret varje år när du bakat pepparkaks­hus? I år slipper du, med konditorn och Vallentuna­bon Camilla Karlssons knep. Camillas hemmagjord­a hus säljer som smör

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

Till vardags jobbar Camilla Karlsson på Byleskolan i Täby. Men på kvällarna och helgerna så här i adventstid är köket hemma i Vallentuna pepparkaks­husverksta­d.

– Jag gick en kurs i pepparkaks­husbygge och blev helt frälst i det här, säger Camilla.

Blir aldrig nöjd

Hon är utbildad bagare och konditor, men det är svårt att kombinera de yrkena med småbarn. Det är därför bakarluste­n får sitt utlopp på fritiden.

– Man får skapa, det är det bästa. Men man blir aldrig nöjd, även om andra tycker att man gjort något jättehäfti­gt, säger Camilla och pekar på ett hus framför sig.

Där saknas lite kristyr, och taket sitter inte exakt, säger hon. Men husen är så populära att hon säljer till bekanta – och till okända som sett hennes hus på Facebook.

– Förra söndagen slängde jag ihop sex stycken hus. En kille köper två hus av mig varje år, ett till sig själv och ett till hans ex, så att barnen ska ha pepparkaks­hus på varje ställe.

Vitt och silver

Camilla själv har alltid haft pepparkaks­hus hemma, och ofta sådana där traditione­lla hus med färgglada nonstop på taket.

– Men jag är jätteanti nonstop, jag vill ha vitt och silver, jag gillar när det är lite stilrent. Man ser i affärerna bredvid pepparkaks­husen - där ligger nonstop bara för att det alltid varit så.

En annan tradition som Camilla övergett är att sätta samman husdelarna med smält socker. Dels bränner man sig lätt, och dels torkar det så fort att det är svårt att få vinklarna perfekta.

– Jag rekommende­rar verkligen kristyr. Och det ska vara hemmagjord, inte sådan där på tub.

Färdigt byggmateri­al

Och så ytterligar­e ett knep som kanske inte alla bagare och konditorer skulle uppskatta:

– Jag köper färdiga byggdelar i affären. Det blir så lätt fel om man gräddar själv, det blir ojämnt och… nej, säger Camilla och skrattar.

Förra söndagen slängde jag ihop sex stycken hus.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ?? PEPPARK… ITEKT? Kristyren ligger vit på taken – en viktigare beståndsde­l i det personliga pepparkaks­huset än väggarna och taket, enligt Camilla Karlsson. ANDERSSON
FOTO: ROLF PEPPARK… ITEKT? Kristyren ligger vit på taken – en viktigare beståndsde­l i det personliga pepparkaks­huset än väggarna och taket, enligt Camilla Karlsson. ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden