Mitt i Vallentuna

Sofia slog knock-out på 2016

- Uffe Lindeborg 073-600 40 89 uffe.lindeborg@direktpres­s.se

Vallentuna­bon Henrik Naessen är stolt tränare till Sofia Olofsson, 27, som är världens bästa thaiboxare i bantamvikt, sedan hon i fredags erövrade WMC:s proffsbält­e under galan ”Rumble of the Kings” i Annexet intill Globen. – För mig som tränare till Sofia känns det naturligtv­is helt fantastisk­t att det går så bra för henne, säger Henrik Naessen. Hon är en helt otrolig idrottare och hon blir bara bättre och bättre. Men jag tar inte åt mig hela äran av hennes utveckling, hon tränar också mycket med Lex som är en grymt bra tränare med hur mycket kunskap och erfarenhet som helst.

2016 har varit ett gyllene år för Sofia Olofsson som vunnit tre tunga titlar. Först blev hon världsmäst­are för amatörer, i september blev hon europamäst­are för proffs och i fredags blev hon världsmäst­are för proffs när hon besegrade thailändsk­an Parita ”Nongprai” Padpho på teknisk knockout efter andra ronden.

– Ja, det har varit ett bra år, de två senaste titlarna har va- rit målet i år, säger Sofia Olofsson dagar efter segern på Hovet.

Ni skulle gått fem ronder, men Parita kom inte ut igen till den tredje ronden. Detta efter att hon fått ta räkning i slutet av den andra och räddats av gonggongen.

– Jag tänkte först, fan nu blev hon räddad, men jag hade gärna gått fem ronder också. Det är ju kul att fightas. Vi började avvaktande i den första ronden och sedan fick hon ta räkning ganska tidigt i den andra. Jag såg att domaren var på väg att göra det igen när den andra ronden tog slut.

Det blev väl en bra slutpunkt för ett fantastisk­t 2016 för dig och Odenplan fightgym, tar du julledigt nu?

– Ja, det har varit världens längsta år. Sedan laddar jag om till World Games i Polen. Jag är kvalificer­ad som en av åtta. Tävlingarn­a går vart fjärde år, det är steget innan en sportgren blir OS-gren. Det är lite av det sista målet jag har som amatör.

Du har inga problem med att galan du vann på heter ”Rumble of the Kings”?

– Visst, jag är tjej, men jag tänker aldrig på sånt. Det är okej att bli kallad kung också.

Vallentuna­bon Henrik Naessen, som bland annat startat ett Vallentuna Boxincamp på Island, har mycket gott att säga om Sofia Olofsson.

– Sofia är otroligt tacksam att jobba med. På hennes nivå krävs att man också tar mycket eget ansvar med löpning och så vidare. Och det gör hon med bravur.

Var det väntat att 2016 skulle bli ett så lyckat år, med den här avslutning­en?

– Om det var väntat så kan jag ju bara säga att vi har trott på henne hela tiden att hon skulle nå dit hon nu har nått, så ja det var väntat men Muaythai är en fullkontak­t sport och allt kan hända. Man får aldrig underskatt­a någon motståndar­e, gör man det kan det gå illa. Nu gör Sofia aldrig det utan tar varje tävling och all sin träning på största allvar. Därför är hon där hon är i dag.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULF BRÄNNSTRÖM ?? IN ACTION. Sofia Olofsson öste på rejält i andra ronden mot thailändsk­an Parita ”Nongprai” Padpho.
FOTO: ULF BRÄNNSTRÖM IN ACTION. Sofia Olofsson öste på rejält i andra ronden mot thailändsk­an Parita ”Nongprai” Padpho.
 ??  ??
 ??  ?? VINNARE. Världsmäst­aren Sofia Olofsson med tränarna Henrik Naessen och Prajerd ”Lex” Taeng-Am.
VINNARE. Världsmäst­aren Sofia Olofsson med tränarna Henrik Naessen och Prajerd ”Lex” Taeng-Am.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden