Mitt i Vallentuna

Nyanländas ord blir lysande konst

- Hege Hellström

Elever från krigsdrabb­ade länder som bor i Vallentuna medverkar i konstproje­ktet ”My Light Future”. Nu visas en utställnin­g i Kulturhuse­t, och till våren kommer en teaterföre­ställning på temat. B a kom projekte t står Aleksandra Stratimiro­vic, vars konst bland annat visats på Guggenheim. Projektet bygger på intervjuer med elever på Optimus, en mottagning­senhet för nyanlända elever i Vallentuna, som be- står av ensamkomma­nde flyktingba­rn från bland annat Afghanista­n och Somalia.

Tankar om livet

Ur deras visioner plockar Aleksandra Stratimiro­vic tankar om livet, vardagen och framtiden till fraser som blir ljustexter.

– De här barnens förflutna är ingenting annat än ett mörker och deras morgondag ett dunkel. Jag vill använda det kommersiel­las språk i gatubilden för att uppmärksam­ma de här bar- nens ohyggliga öde och deras rätt till en hygglig framtid, säger Alexandra Stratimiro­vic i ett pressmedde­lande.

Projektet har tre faser. Ljusskylta­rna har visats i det offentliga rummet i centrala Vallentuna, och just nu finns ljusprojek­tet som en utställnin­g kulturhuse­t där ljusboxarn­a visas till den 13 december. Våren 2017 kommer är projektet en del av en teaterföre­ställning som sätts upp i samarbete mellan Optimus och Boulevardt­eatern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden