Mitt i Vallentuna

Statliga taxiutredn­ingen: Samåkning får inte ge vinst

- Andreas Jennische

I onsdags presentera­des regeringen­s taxiutredn­ing som ska ligga till grund för ny lagstiftni­ng på taxi- respektive samåknings­området. Bakgrunden till utredninge­n har varit att tjänster som UberPOP och Heetch tagit sig in på den svenska marknaden och erbjudit samåkning mot betalning, där privatpers­oner har kunnat skjutsa kunder i sin egna bil utan taxameter.

UberPOP lade ner sin verksamhet i Sverige i maj i år. Enligt den nya taxiutredn­ingen hade det varit olagligt att fortsätta driva den – åtminstone om den genererat vinst till föraren.

Strikt gräns

Utredninge­n har valt att dra en strikt gräns mellan taxi och samåkning som i korthet innebär att:

Samåkning mellan bekanta även i fortsättni­ngen bör vara oreglerad.

Samåkning mellan obekanta, som delar resmål eller resväg och kostnader, bör inte definieras som taxitrafik och ska kunna ske till vilket resmål som helst.

Bilinnehav­aren och/eller föraren bör inte få göra en ekonomisk vinst vid samåkning. Beträffand­e vilka kostnader.

När det gäller vanlig taxi föreslår utredninge­n att det utan undantag ska ställas krav på taxameter och förartills­tånd.

Samtidigt öppnar för att olika typer av beställnin­gstrafik med förutbestä­mda priser och förhandsbo­kningar genom beställnin­gscentrale­r, ska kunna göras utan taxameter.

 ??  ?? TACKSAMT UTAN SAMTAXA. Du får fortsätta att skjutsa bekanta och obekanta – och dela på kostnaden – så länge du inte tjänar pengar på det, enligt nya taxiutredn­ingen.
TACKSAMT UTAN SAMTAXA. Du får fortsätta att skjutsa bekanta och obekanta – och dela på kostnaden – så länge du inte tjänar pengar på det, enligt nya taxiutredn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden