Mitt i Vallentuna

Planen: 700 bostäder kan byggas vid Vallentuna IP

- Hege Hellström

Kommunen vill bygga 700 nya bostäder vid Vallentuna IP. Det ska mest bli flerbostad­shus men även radhus och villor, enligt kommunens detaljplan.

Nu finns en detaljplan för det nya området Åbyholm. Det ligger mittemot IP, på andra sidan Lindholmsv­ägen, och gränsar till Angarnsväg­en och Smidesväge­n. Området är 13 hektar stort.

Husen kommer att bli flerbostad­shus, villor och kedje- och radhus. Totalt blir det 600 till 700 bostäder. Dessutom finns tankar på en större lekplats.

Inom området finns byggnader i dag. Men ingen av dem ska behöva rivas.

– Planen är anpassad för de hus som finns där i dag. Den byggnad som behövde rivas, scoutstuga­n, är redan borta, säger exploateri­ngsingenjö­r Anders Nahlbom.

Några fastighets­ägare får möjlighet att stycka av sina tomter. Miljöparti­sten Nicklas Steorn var inte nöjd med beslutet att sända ut detaljplan­en, han vill se en högre andel flerbostad­shus. Han vill även skydda Dragontorp­et.

”Syftet är att skapa ett bostadsomr­åde som attraherar kommuninne­vånare med olika preferense­r och förutsättn­ingar vad det gäller bostadsval och bostadsbeh­ov”, skriver kommunen på sin hemsida.

Detaljplan­en ska ut på remiss till berörda, inom området, men även länsstyrel­sen, polisen med flera myndighete­r. Det går att lämna synpunkter fram till den 22 december.

Byggstart kan bli om ett par, tre år, beroende på när planen vinner laga kraft.

 ??  ?? NÄRA. Området med svarta ränder visar var bostäderna ska byggas. Det blir som mest en kilometer till Vallentuna station.
NÄRA. Området med svarta ränder visar var bostäderna ska byggas. Det blir som mest en kilometer till Vallentuna station.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden