Mitt i Vallentuna

De gamla i mitt land hade fel

-

Jag heter Zakaria och jag kommer från Afghanista­n. När jag var barn brukade jag fråga min farfar om traditione­r i Afghanista­n. En sak jag undrade var: ’’Varför får tjejer inte gå till skolan?’’

– Det är vår tradition och Gud straffar oss om vi inte är bra människor, svarade min farfar.

Sen frågade jag ”Varför kan jag inte få lyssna på musik?” Han svarade att Gud har förbjudet det. Jag fortsatte fråga. ”Varför får jag och kompisarna inte spela fotboll?” Men då blev han arg på mig och sa att han inte visste det riktigt! Jag blev besviken och la mig att sova. Men efter några dagar började jag fråga igen varför min kusin som heter Sara inte får leka med mig. Då skrattade min farfar och sa att det är traditione­n och kulturen som säger så.

– Men varför måste vi gå till moskén och studera koranen?

Han svarade bara genom att nicka med huvudet och sa att det var vår religion och att den kommer från Gud. Sen började min farfar förklara många saker, som att i Afghanista­n måste flickor gifta sig innan de blir arton år för att religionen tvingar dem och vi får absolut inte lyssna på musik heller för det är Haram, förbjudet enligt koranen. Han sa att när han föddes, var livet så.

– Jag är helt säker på att livet komma att fortsätta så, sa min farfar.

Fastän han var gammal, var han inte sträng emot mig, när jag undrade. När jag kom till Sverige såg jag en annan värld, att tjejer går till skolan och att de kan umgås med killar. De flesta av mina lärare är kvinnor och en del kvinnor kör bil, buss, tåg och de är ministrar.

Jag måste ärligt talat säga er att mina frågor till min farfar har blivit fler och jag har börjat undra allt mer, varför det är så stor skillnad mellan Sverige och Afghanista­n? Vem eller vad påverkar vår tradition och kultur? Om det endast finns en Gud, undrar jag varför Gud gjorde så stor skillnad mellan mitt hemland och Sverige.

Med stor respekt för min farfar måste jag nog säga att de gamla människor som bor i Afghanista­n inte hade rätt. Jag och några kompisar ska satsa på utbildning för att det ska hjälpa oss att bli något viktigt här i Sverige och i hela världen och på det sättet kan vi påverka vårt hemland på ett bra sätt. Nu tänker vi skapa en webbsida för att öppna en diskussion med andra killar och tjejer som bor kvar i Afghanista­n och vi ska skriva att tjejer har lika rätt som killar. Barnen har rätt att få leka, få studera, få vård och ingen får slå dem. Barn måste få vara lyckliga.

På webben ska vi visa att de gam- la människorn­a hade fel som tänkte så.

Det är dags att börja om från början och på rätt sätt. Vi tänker satsa på de unga och på barnen. Vi ska förklara och visa dem att det finns ett annat liv som de kan leva. Religionen kan man praktisera i moskén. Men de religiösa ska absolut inte ha makt över skolor, sjukhus, media, militär och samhället. Om vi får bra utbildning, kan vi påverka livet här i Sverige och i mitt hemland. Till exempel kan läkare hjälpa fattiga människor som inte har råd. Ingenjörer kan hjälpa Afghanista­n att bygga hus och vägar. De som studerar byggkonstr­uktion ska bygga fina, säkra och trygga hus. Ekonomer ska hjälpa Afghanista­n att öppna banker. De som kan svenska mycket bra kan översätta böcker om människans rättighete­r, från svenska till dari och...

Det finns hur mycket som helst att göra. Bara vi får möjlighete­rna.

Vi ska förklara och visa dem att det finns ett annat liv som de kan leva.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? TÄNKER FRAMÅT. Zakaria och hans vänner ska starta en hemsida riktad till unga i Afghanista­n. Där ska de visa på andra sätt att tänka.
FOTO: PRIVAT TÄNKER FRAMÅT. Zakaria och hans vänner ska starta en hemsida riktad till unga i Afghanista­n. Där ska de visa på andra sätt att tänka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden