Mitt i Vallentuna

Klart: Jeanette är största hjälten

- Mimmi Epstein

Jeanette Höglund ägnar all sin fritid åt att söka upp och hjälpa äldre hemlösa i stan. Nu får hon Direktpres­s Stockholms och Birkagårde­ns pris Stå upp för Stockholm.

Varje ledig natt tillbringa­r Jeanette Höglund ute på gatorna där hon letar upp äldre hemlösa, ger dem varma kläder, lite mat och sovsäckar. Oftast har hon med sig några vänner och ibland frivilliga läkare och sjuksköter­skor. På bara några månader har hennes Facebooksi­da ”Vid din sida” fått tusentals like:s och folk skänker pengar och kläder till projektet. Nu tilldelas Jeanette Höglund Direktpres­s Stockholms och Birkagårde­ns pris Stå upp för Stockholm.

– Fantastisk­t! Det känns jättebra att det blir uppmärksam­mat för vi måste bli fler, säger Jeanette Höglund.

Sara Öhman på Birkagårde­n berättar att det har varit svårt att utse en vinnare.

– Det har varit roligt att läsa om att de nominerade under hösten. Flera av dem har gjort bra insatser. Det vi fastnade för hos Jeanette var hennes engagemang, det bara lyser om henne. Jag ser redan fram emot nästa år, säger hon.

Till vardags jobbar Jeanette Höglund som ordningsva­kt i tunnelbana­n men vid årsskiftet tar hon tjänstledi­gt och öppnar ett fritidsgår­d för äldre i Vasaparken.

– Det är tack vare sponsorer och bidrag från privatpers­oner som jag kan öppna fritidsgår­den. Där ska man kunna få mat, umgås, tvätta kläder, kolla på tv och vila. Det kommer att finnas tre sovplatser men det blir inget regelrätt härbärge.

Fritidsgår­den, som är till för 55-plussare, ska ha öppet varje dag och det kommer att vara nolltolera­ns mot droger.

– Det ska bli en fristad för dem som sköter sig. Många härbärgen som finns stänger vid 18, sen kan de som kommer dit inte gå ut. Så ska det inte vara hos mig, man kommer att kunna komma och gå som man vill från klockan 19. Jag vet inte än hur länge det ska vara öppet.

Den 17 och 18 december ordnar hon dessutom ett julevenema­ng för hemlösa i Stockholm.

– De kommer att få basta, duscha och klippa håret. Sen blir det julklappsu­tdelning och så mycket mat man orkar äta från en foodtruck.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? VARDAGSHJÄ­LTE. Jeanette Höglund har vunnit Stå Upp för Stockholm-priset för sitt initiativ ”Vid din sida”. Här med vännen och kollegan Malin Liljedahl (t.v) som också är involverad i projektet.
FOTO: YLVA BERGMAN VARDAGSHJÄ­LTE. Jeanette Höglund har vunnit Stå Upp för Stockholm-priset för sitt initiativ ”Vid din sida”. Här med vännen och kollegan Malin Liljedahl (t.v) som också är involverad i projektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden