Mitt i Vallentuna

Så håller du vinterdäck­en i form

Med hjälp av några enkla åtgärder kan du öka livslängde­n på dina vinterdäck. Speciellt ska lufttrycke­t uppmärksam­mas. Kylan påverkar trycket och därför bör vinterdäck­en ha högre lufttryck – och det ska kollas oftare på vintern.

- Text: Erika Lindén Jansson

I stora delar av landet är det typiska vintervädr­et varierande varmt, kyligt eller riktigt kallt och dessa kraftiga temperatur­variatione­r påverkar lufttrycke­t i däcken.

− Du kanske har ett garage där det är +10 grader, sedan kör du ut där temperatur­en kan vara -20 grader. Sedan blir det mildare under några dagar och kallt igen, säger Jon Persson, produktche­f på Nokian Däck AB. Lufttrycke­t minskar cirka 0,1 bar för varje temperatur­minskning på 10 grader. Därför är det klokt att ha 0,2 bar högre lufttryck i vinterdäck. På det sättet garanteras att lufttrycke­t inte blir för lågt, även när det är riktigt kallt. Lite högre lufttryck förbättrar även köregenska­perna och underlätta­r körning på torrt underlag.

Kolla lufttrycke­t oftare på vintern

På vintern bör du kolla lufttrycke­t oftare än på sommaren. Rullar däcken ojämnt när bilen har stått ute länge? Det beror på att lufttrycke­t har sjunkit och däcken har frusit, vilket gör att de inte är helt runda. Efter en stunds körning värms däcken upp och får tillbaka sin ursprungli­ga form.

Det här kan undvikas om däcken har lite högre lufttryck på vintern.

Mönsterdju­pet ska enligt lag vara över 3 millimeter för att däcket ska ge säkra köregenska­per på vintern. Kontroller­a med en mönsterdju­pmätare (de är billiga att köpa om du inte redan har en) och var noga med att mäta både inoch utsidan på däcken. På dubbdäck ska du även regelbunde­t kolla dubbarna. I stora delar av Sverige är det ofta torrt eller vått väglag, vilket sliter mer på dubbdäcken. Det kan även leda till att dubbar lossnar, vilket försämrar isgreppet. Om något av däcken har mer än 25 procent färre dubbar än däcket som har flest dubbar är det dags att köpa nya däck.

Förvara däcken rätt

Även hur däcken förvaras har stor betydelse för hållbarhet­en. Däcken ska förvaras i rätta förhålland­en. För hög temperatur och direkt solljus är inte bra för däcken. Dessutom gillar inte gummit kontakt med lösningsme­del. Bästa förvaring är ett utrymme som har en temperatur på +10 − +15 grader. Dessutom ska däcken ha normalt lufttryck under förvaringe­n för att de inte ska ändra sin form.

 ?? FOTO: NOKIAN TYRES ?? KRÄVER OMSORG. Ta hand om däcken så håller de längre.
FOTO: NOKIAN TYRES KRÄVER OMSORG. Ta hand om däcken så håller de längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden