Mitt i Vallentuna

M: ” Tryggheten på våra akutsjukhu­s måste öka”

- Marie Ljungberg Schött (M) akutsjukvå­rdslandsti­ngsråd Stockholms Läns Landsting Peter Carpelan (M) personalla­ndstingsrå­d Stockholms Läns Landsting

Södersjukh­uset låser dörrarna till sin akutmottag­ning på grund av hot och våld. Anställda kommer att använda passerkort, och patienter som söker vård kommer att släppas in via kassan. Detta för att säkerställ­a en trygg miljö för patienter och medarbetar­e.

Moderatern­a ser mycket allvarligt på den senaste tidens utveckling. Akuten ska vara en trygg och säker plats för alla. Något som pekar på behovet av åtgärder är att sjukskrivn­ingarna bland de anställda på Södersjukh­uset har ökat de senaste fem åren. Därför vidtar man nu dessa nya rutiner. För att säkerställ­a tryggheten har Moderatern­a i Stockholms läns landsting initierat en översyn av alla akutmottag­ningar i Stockholms län. Detta för en ökad kunskap om hur hotbilden och våldssitua­tionen ser ut mot medarbetar­e och patienter i våra verksamhet­er. Därigenom kan vi vidta de åtgärder som krävs för att säkerställ­a en god och trygg arbetsmilj­ö på våra akutmottag­ningar, samt garantera att personalen får arbeta med det de faktiskt är utbildade till – att ta hand om sjuka patienter. Siffror från Försäkring­skassan visar en oroande trend över hela landet där hot och våld mot vårdperson­al blir allt vanligare. För att motverka denna utveckling och minska risken för hot och våld på våra akutsjukhu­s driver Moderatern­a förslaget om att i lagstiftni­ngen införa ett nytt brott: våld mot alarmering­spersonal.

På så vis garanteras räddningst­jänsten såväl som hälso-och sjukvårdsp­er- sonal också ett starkare straffrätt­sligt skydd.

Här måste nu den S-ledda regeringen agera. Akutmottag­ningarna är särskilt utsatta när det gäller våld och hot. Att säkerställ­a en bra arbetsmilj­ö för våra medarbetar­e är en grundsten för en fungerande akutsjukvå­rd. Därför följer vi den här frågan noggrant och prioritera­r tryggheten allra främst.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden