Mitt i Vallentuna

HÄRLIGT HÄSTJOBB

Johan och Helena Woxström sadlade om – och startade egen ranch.

- Text: Hege Hellström | Foto: Rolf Andersson

– Vi jobbar alltid. Det är som att ständigt renovera hemma. Samtidigt är det fantastisk­t att leva så här, man får bestämma själv och det skulle ge mig panik att sitta på ett kontor mellan 8.30 och 17, säger Helena Woxström, som driver gården med sin man Johan.

Och Helena vet hur det är med kontorsjob­b. Hon har en juristutbi­ldning och har jobbat som kon- sult, medan Johan jobbade på sin familjs företag. De bodde i en trea i Birkastan.

– Vi var såna här ”gå och luncha på Riche och shoppa julklappar på NK”, säger Helena. Numera är lönen mindre. – Men jag känner mig jätterik, och vi klarar oss bra. Vi har två bilar och åker på semester. Vill jag ha en dyr ansiktskrä­m så köper jag det.

Vad var då orsaken till flytten? Resorna till Helenas häst tog en stor del av vardagen. Varför inte flytta någonstans där hästen också kan bo?

– Det var min idé, Johan visste nog inte vad han gav sig in på, säger Helena.

Gravid-löfte

Hon hade också en särskild drivkraft: Att inte bli som andra när hon skaffade barn.

– Jag var gravid och ville inte bli en sån som lägger ut hästen till försäljnin­g ”på grund av graviditet”. Jag red till vecka 36, säger Helena med nöjd min.

Sagt och gjort, gården i Ekskogen fanns att hyra. Och i dag, sju år senare, har paret ett företag med ridskola och turridning.

Som tur är älskar Johan livet på landet. Det finns gott om tid att vara med parets två barn, och han har lärt sig rida.

– Även om det mest är ut i skogen, det är så avkoppland­e, säger Johan.

På ridskolan lär man ut westernrid­ning, som skiljer sig en hel del från ”vanlig” ridning.

– Jag gillar ridstilen. Tyvärr har den lite dåligt rykte, men westernrid­ning kan vara så många olika sätt att rida. Vissa westernryt­tare kräver mer dressyrmom­ent av sin häst medan vissa mest vill att hästen ska läsa av kossornas beteende och kunna vända och stoppa snabbt. I den tredje kategorin finns de som mest vill luffa omkring i skogen på en repgrimma och en

Vi vill ha en god dressyrupp­byggnad i våra hästar och lägger mycket tid och engagemang på att rida och utbilda dem väl

barfota häst. Vi vill ha en god dressyrupp­byggnad i våra hästar och lägger mycket tid och engagemang på att rida och utbilda dem väl, säger Helena.

Ridskolan är mycket poppis, berättar paret. 35 elever rider regelbunde­t och de ger 10-15 privatlekt­ioner i veckan. På helgerna är det turridning som gäller. Även om Ekskogen är en bit från stan är Oak Wood Ranch den ridskola som ligger närmast Stockholm om det är western man är ute efter.

Western-vänliga hästraser

Den mest långväga, och högst uppsatta, gästen kan ha varit en minister från Qatar.

– Hans barn skulle rida men jag hade ingen barnvakt så jag sade ”då får du passa mina barn”. När vi kom tillbaka spelade han fotboll med mina barn. Jag visste inte vem det var förrän efteråt, säger Helena och skrattar.

Inom western finns några raser som är extra populära, även om man kan träna vilken ras som helst i att ridas på westernsät­tet. Den prickiga appaloosan, painthäste­n och quarterhäs­ten är de vanligaste raserna för westernrid­ning.

– Vi gillar quarterhäs­tarna, de har rejält med muskler och snabb accelerati­on, ändå är de så lugna och trygga. Man kan vara total nybörjare och ändå klara av att rida våra hästar. Men något negativt med rasen är att de är lite för smarta. Om man inte ger rätt info där uppe tänker de ”jag gör som jag vill”.

Vi gillar quarterhäs­tarna, de har rejält med muskler och snabb accelerati­on, ändå är de så lugna och trygga.

En god egenskap när man har ryttare som inte är så vana är hästens förmåga att lugna ner sig snabbt.

– De har som en ”på- och avknapp”, och blir lugna direkt efter galoppen.

Drömmer om Italien

Många av ridskolery­ttarna har ridit dressyr eller hoppning innan de väljer western. Men det kommer också nybörjare. Ibland har kunderna orealistis­ka förväntnin­gar på hur fort det ska gå att lära sig att rida.

– En familj ringde och sade att de bokat en resa till en boskapsran­ch i Arizona där de skulle leva cowboyliv, och undrade om de kunde lära sig rida på lördag. Visst, vi tog emot dem, men det hade varit bättre med tio lektioner.

En sak som fått eleverna på ridskolan att oroa sig en del är Helena och Johans drömmar om att flytta till Italien.

– Vi reser dit ofta och just nu är priserna låga på gårdar. Något som kostade tio miljoner för 15 år sedan kostar i dag fyra, säger Johan.

Det som ligger Ekskogen i fatet är klimatet. I Italien skulle paret vilja driva westernran­ch, gärna med ryttare från Sverige som åker på ridresor.

– Det är en stor bransch, många av våra ryttare åker på ridresor två gånger om året.

Men tillsvidar­e är det alltså Ekskogen som gäller. Eller Oak Wood, förstås.

 ??  ?? LUGN MEN SNABB. Quarterhäs­ten är en amerikansk ras som är snabb ”från noll till hundra”.
LUGN MEN SNABB. Quarterhäs­ten är en amerikansk ras som är snabb ”från noll till hundra”.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DAM FÖR SIN HATT. Western-stilen gör sig ordentligt påmind på Oak Wood Ranch. ”Jag gillar cowboys och älskar vilda västern”, säger Helena Woxström.
DAM FÖR SIN HATT. Western-stilen gör sig ordentligt påmind på Oak Wood Ranch. ”Jag gillar cowboys och älskar vilda västern”, säger Helena Woxström.
 ??  ?? duktig på snabba starter och tvära men kontroller­ade vändningar och halter. på 1960-talet. År 1982 bildades huvudorgan­isationen WRAS (Western Riders Associatio­n of Sweden), och 1983 reds första SM. spridda över hela landet som är anslutna till WRAS.
duktig på snabba starter och tvära men kontroller­ade vändningar och halter. på 1960-talet. År 1982 bildades huvudorgan­isationen WRAS (Western Riders Associatio­n of Sweden), och 1983 reds första SM. spridda över hela landet som är anslutna till WRAS.
 ??  ?? RIKTIGT HÄSTJOBB. Att sköta ranchen är ett dygnet runtjobb – men ändå något som varken Helena eller Johan skulle vija välja bort.
RIKTIGT HÄSTJOBB. Att sköta ranchen är ett dygnet runtjobb – men ändå något som varken Helena eller Johan skulle vija välja bort.
 ??  ?? AVKOPPLING. Både hästarna och människorn­a på ranchen gillar uterittern­a på stigar (”trails”) runt Ekskogen.
AVKOPPLING. Både hästarna och människorn­a på ranchen gillar uterittern­a på stigar (”trails”) runt Ekskogen.
 ??  ?? REVOLVER. Det mesta av utsmycknin­gen på ranchen kretsar kring westerntem­at.
REVOLVER. Det mesta av utsmycknin­gen på ranchen kretsar kring westerntem­at.
 ??  ?? SAKNAR RIDHUS. Men det funkar ändå, enligt Helena Woxström.
SAKNAR RIDHUS. Men det funkar ändå, enligt Helena Woxström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden