Mitt i Vallentuna

SKOLAN PÅ BETTET – FRULLE RECEPTET PÅ BÄTTRE BETYG

Kommunens elever, från årskus 6 och uppåt, erbjuds nu morgonkäk i skolan. ”Nästan alla älskar att skolan börjat servera frukost”, säger Bällstaber­gsskolans elevrådsor­dförand Johanna Kuntze.

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

Det ser nästan ut som en hotellfruk­ost i matsalen i Bällstaber­gsskolan. Här finns ägg, mackor, frukt och té, liksom fil och flingor. Ungdomarna kommer in runt niosnåret, då har de haft sin första lektion.

– Vissa skolor har lagt frukosten före skolstarte­n, andra efter första lektionen, säger Charlotte Muntzing, kostchef i kommunen.

Dystert enkätresul­tat

Hon berättar att kostnaden blir ett par kronor per barn. Orsaken till att man börjat med frukost på de kommunala skolorna var en enkät som handlade om måltider. På frågan ”hur ofta äter du frukost?” var det många som svarade att de sällan åt frukost. Och de som svarade nej var i hög utsträckni­ng de som även svarade med ett lågt antal på frågan ”hur ofta äter du frukt”.

– De två frågorna är folkhälsoi­ndikatorer, förklarar Charlotte Muntzing.

Vallentuna gör en satsning på att hoppa upp i rankingen när det gäller landets bästa skolkommun­er. Och rektor Marie Louise Yllner Geuken tror att det här är en viktig del.

– Vi vill ju höja betygen och det går inte om eleverna är trötta för att de inte ätit frukost. Och det finns ju barn som inte kan äta direkt på morgonen.

Elevrådets ordförande Johanna Kuntze är en av dem som brukar äta hemma på morgonen.

– Men nu kan jag fylla på när skolan serverar frukost. Alla är jättenöjda med att skolan har frukost, nästan alla älskar det. Om man är hungrig så blir inte prestation­en lika bra, säger hon.

Kan bli stökigt

Ett problem har varit att det stökats en del, då elever har lämnat tepåsar och förpacknin­gar efter sig.

– Ja, men nu har vi beställt fler papperskor­gar och pratat med eleverna, så det blir nog bättre, säger Marie Louise Yllner Geuken.

Vi vill ju höja betygen och det går inte om eleverna är trötta för att de inte ätit frukost.

 ??  ??
 ??  ?? MÄTTARE LÄTTARE. Alicia Lenneborn, Tindra Sjödin, Tilde Josefsson och Elina Hellgren tycker att frukosten gör det lättare att fokusera. FIXAR FRULLE. Charlotte Muntzing, kostchef i Vallentuna, tillsamman­s med Sissi Sirita, köksbiträd­e, Marie Louise...
MÄTTARE LÄTTARE. Alicia Lenneborn, Tindra Sjödin, Tilde Josefsson och Elina Hellgren tycker att frukosten gör det lättare att fokusera. FIXAR FRULLE. Charlotte Muntzing, kostchef i Vallentuna, tillsamman­s med Sissi Sirita, köksbiträd­e, Marie Louise...
 ??  ?? HOTELLFRUK­OST? Nej, Vanlig vardag alla älskar att skolan börjat servera
HOTELLFRUK­OST? Nej, Vanlig vardag alla älskar att skolan börjat servera

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden