Mitt i Vallentuna

De hälsar solen 108 gånger varje månad

- Hege Hellström

En gång i månaden samlas yoga-fantaster för att göra 108 solhälsnin­gar på 90 minuter. Vi frågar: Men varför? Yoga är en växande trend i Vallentuna. Och inom trenden ryms många olika sorters yoga. En nyhet är att samlas för att göra 108 solhälsnin­gar.

– Det finns antagligen 108 olika skäl till att man gör just 108 solhälsnin­gar. Siffran betyder mycket inom österländs­k filosofi och religion, men det finns också matematisk­a förklaring­ar, berät- tar Maria Melander, yogainstru­ktör på Sports Club.

Bestämt rörelsemön­ster

En solhälsnin­g är en serie rörelser som utförs i ett bestämt mönster. Bland annat ingår ”nedåtgåend­e hund”, då man står med händer och fötter i mattan med sittbenen som högsta punkt. Andra rörelser som ingår är plankan och att böja fram överkroppe­n så att det stretchar i lårens baksida.

När Vallentuna Nyheter testar passet är en äldre kvinna orolig för att hon ska orka – och lite fundersam över om det ska bli tråkigt. Men hon orkar – och ler efteråt, eftersom det blir meditativt att utföra samma rörelser gång på gång.

Vissa menar att yoga är religion och är därför kritiska till motionsfor­men. Men Maria Melander håller inte med.

– Ursprunget är i Indien, men det finns många religioner i Indien och yoga är inte knutet speciellt till en av dem. Yoga är inget dogma, utan en förbindels­e mellan kroppen och tanken via andetaget.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? HEJ, SOLEN! Maria Melander, yogainstru­ktör på Sports Club, håller i 108 soliga hälsningar varje månad.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM HEJ, SOLEN! Maria Melander, yogainstru­ktör på Sports Club, håller i 108 soliga hälsningar varje månad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden