Mitt i Vallentuna

Nu byggs superskola­n – utomhuslek i fokus

- Uffe Lindeborg 073-6004089 uffe.lindeborg@direktpres­s.se

Vallentuna kommun satsar en halv miljard på ny skola med stora ytor utomhus. Det blir en modern skola anpassad efter skolbarns behov i olika åldrar. Markarbete­t har börjat och i mars sätts spaden i jorden för byggande av Hagaskolan där 100 personal ska ta hand om 800 elever och 80 förskoleba­rn. Trots att det blir så många elever lär det inte bli trångt.

Tomten blir på mäktiga 45.000 kvm med rejäla lekoch vistelseyt­or och äventyr och bollspel. Själva skolbyggna­den blir på 13 900 kvadratmet­er.

I mitten av själva skolbyggna­den anläggs ett torg som ska bli en naturlig mötesplats för elever och personal där olika åldersgrup­per blandas och kan umgås, men ute på aktivitets­ytorna blir det åldersinde­lning.

– Det blir en modern skola med annorlunda planering. Markplatta­n för skolan börjar gjutas i mars, nu har vi börjat med mark- och schaktarbe­ten , säger Kristin Örtqvist, kommunikat­ör på Vallentuna kommun.

Gott om plats

Det blir gott om plats inomhus och riktigt gott om plats utomhus. Kravspecif­ikationen på skolan har varit att det ska vara ljusa lokaler med en bra överblick över byggnader och uteplatser.

– Det är särskilt roligt att få förtroende­t att bygga Hagaskolan, eftersom projektet involverar alla delar av vår verksamhet. Såväl anläggning­sarbeten, byggnation och våra specialist­er inom fasadarbet­en kommer att engageras i Hagaskolan, skriver Peter Neuberg, vd för JM Entreprena­d som är byggherre, i ett pressmedde­lande.

Vallentuna valde mellan tre olika alternativ. Utemiljöer­na hade liknande lösningar men själva skolbyggna­derna skiljde sig åt. Valet föll på ”krysset” som blir en flexibel lösning med tydligt indelade hemvister för barn och elever. Skolan byggs i två plan med idrottshal­l i markplan.

Under vårtermine­n 2018 öppnas ansökninga­rna om plats till skolan, skolstarte­n beräknas ske hösttermin­en 2019.

 ??  ?? blir utrymmet per elev 12 kvm, exklusive idrottsyta. På förskolan beräknas ytan bli 10 kvadratmet­er per barn. Utomhus blir det mycket generösa ytor, 40-50 kvadratmet­er per barn. Skolans utemiljöer kommer delvis att gränsa mot Vallentuna idrottspla­ts....
blir utrymmet per elev 12 kvm, exklusive idrottsyta. På förskolan beräknas ytan bli 10 kvadratmet­er per barn. Utomhus blir det mycket generösa ytor, 40-50 kvadratmet­er per barn. Skolans utemiljöer kommer delvis att gränsa mot Vallentuna idrottspla­ts....
 ??  ?? VISIONEN. Arbeten med att anlägga nya Hagaskolan har just inletts.
VISIONEN. Arbeten med att anlägga nya Hagaskolan har just inletts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden