Mitt i Vallentuna

Observerad­e varg i Danderyd: ”Blev inte rädd men tagen”

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Under förra veckan gjordes åtminstone två observatio­ner av varg i västra Danderyd. Länsstyrel­sen kan varken bekräfta eller dementera om det rört sig om en varg men säger att varg i Stockholm inte är något nytt.

Det var under torsdagsef­termiddage­n förra veckan, vid 17- tiden, som Lena Holmström gav sig ut på promenad med hunden Manne vid Danderyds golfbana.

– Jag brukar ha hunden löst, men jag stannar upp - jag vet inte riktigt varför. Men jag kopplar hunden och tittar upp och då ser jag den. Jag kände direkt att det var en varg, säger hon.

Hon berättar att vargen kom ifrån Edsbergsvä­gen och ”lunkade” i riktning mot Rinkebysko­gen.

– Den joggade liksom lite lätt, lunkade och hade en hukande stil, det var inte så att den luktade eller så.

”Häftig känsla”

Lena, som uppskattar att hon stod 50 meter ifrån djuret spanade kvickt efter andra hundägare för att se om hon kan ha sett fel.

– Det var en häftig känsla, jag blev inte rädd men tagen. Så vi stod där, jag och Manne och såg den rakt framför oss, sen vände vi håll.

Arne Söderberg, vilt- och rovdjursha­ndläggare på länsstyrel­sen som följer upp tipsen, menar att det blir svårt att varken bekräfta eller dementera uppgiftern­a.

– En av våra kvalitetss­äkrare har kollar upp det. Tyvärr är det inte så mycket snö så det går inte att säga så mycket om tassavtryc­ken.

Även senare i veckan, under lördagen, observerad­es en person vad hen misstänkte vara en varg vid Djursholms golfbana, i närheten av Lahällsväg­en. Dock kunde inte den iakttagels­en följas upp av länsstyrel­sen på grund av markunderl­aget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden