Mitt i Vallentuna

Täby Kyrkby – det svarta hålet i ersättning­strafiken

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Långa bilköer och för få ersättning­sbussar, ja för Täby Kyrkbyborn­a har årets början varit tufft. Nu känner sig invånarna förbisedda. I och med Roslagsban­ans avstängnin­g, som skedde den 7 januari, har köerna ökat kraftigt och blivit ett akut problem för många Kyrkbybor.

– Det är smockfullt. Jag vet jättemånga som tar bilen i stället nu, och eftersom alla nu tar bilen blir det som en propp. Du kan lätt bli sittande i en halvtimme nu på Vikingaval­len, säger Fanny Falkman-Grinndal, som bor i Täby Kyrkby.

För att ta sig ut ur Kyrkbyn finns det bara två vägar – Vikingaväg­en eller Arningeled­en, och även längs Ar- ningeleden har köerna uppstått.

Samtidigt menar många Kyrkbybor att ersättning­strafiken fortfarand­e är under all kritik.

– Bussarna är knökfulla. Det är helt galet, folk står som packade sardiner. När de åker från Danderyd kör de förbi stationer för att bussen är full. Det är som att Arriva inte förstår att det bor folk i Kyrkbyn, säger Fanny Falkman-Grinndal.

Mer att göra

Arriva tycker dock att punktlighe­ten börjar bli bättre.

– Men det finns mer att göra. Vi använder förstärkni­ngsbussar i större utsträckni­ng för att kompensera detta. En faktor som vi behöver ta hänsyn till är att den bilburna trafiken har ökat mer än förväntat, säger kommunikat­ören Izhak Dan på Arriva.

Att Arriva har en ”direktbuss” längs Arningeled­en för Vallentuna­borna, medan resenärer från Kyrkbyn måste ta sig innervägen till Täby Centrum och där byte till tåg, är inte populärt.

– Varför inte använda extraturer­na med 610:an som en direktbuss? När de tagit sig förbi Vallentuna och Kyrkbyn kan de väl åka direkt till Danderyd, föreslår en resenär.

Men nej, i dagsläget menar Arriva att de inte har några planer på att förändra några linjer.

– Att ändra om så att linje 27X går in i Täby Kyrkby skulle skapa ännu större problem då vi skulle behöva tillföra ännu fler bussar för att få med alla passagerar­e. Det underlätta­r inte för trafikläge­t som redan är svårt säger Izhak Dan, på Arriva.

Håller tidsplanen

Ett rykte som florerat är att SL redan nu skulle veta att projektet kommer att bli försenat och dra ut på tiden. Något som dementeras av SL.

– Vi håller tidsplanen, säger Lovisa Åbom, kommunikat­ör på SL.

En faktor som vi behöver ta hänsyn till är att den bilburna trafiken har ökat mer än förväntat.

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? RÅTTAN PÅ REPET. Busstrul = fler tar bilen = ännu svårare att ta sig fram för alla.
FOTO: ROLF ANDERSSON RÅTTAN PÅ REPET. Busstrul = fler tar bilen = ännu svårare att ta sig fram för alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden