Mitt i Vallentuna

Kommunpoli­tiker – vi får inte misslyckas med integratio­nen!

-

Under det senaste året har vi lärt känna många ensamkomma­nde flyktingun­gdomar som placerats i Vallentuna kommun. Vi har fått ta del av deras livssituat­ion och på nära håll kunnat se hur utsatta de är. Det mest avgörande för deras välmående är känslan av att tillhöra ett socialt sammanhang. Vi vill därför uppmana politiker och tjänstemän att fatta beslut med fokus på den sociala integratio­nen. Bjud in oss till dialog och ta emot vår vilja att samarbeta.

Före jul inledde de kristna kyrkorna i Sverige julupprope­t som uppmanar regeringen till en humanare flyktingpo­litik genom att bland annat ge flyktingba­rn- och unga rätt till trygghet och framtidstr­o. Över 40 000 personer har hittills skrivit på uppropet, däribland flera ledande politiker.

I en redan svår situation, långt hemifrån och med oro inför framtiden behöver dessa ungdomar få möjlighet att känna trygghet, hopp och gemenskap. Bra boende, skola och tillgång till sociala sammanhang för att kunna lära känna Vallentuna­bor är viktiga förut-

Vi vill att dialogen mellan oss och de ansvariga på kommunen utvecklas så att vi kan arbeta tillsamman­s för att möta de behov som dessa ungdomar har.

sättningar för att känna sig delaktig i samhället.

Vi kristna församling­ar i Vallentuna kommun har vid flera tillfällen sträckt ut en hand till kommunen för att bidra med vår kunskap. Vi har dock uppfattat kommunens intresse för en sådan samverkan överraskan­de sval.

I våra församling­ar finns ett stort en- gagemang, många volontärer, kunskap och erfarenhet­er som vi gärna ställer till förfogande. Vi vill att dialogen mellan oss och de ansvariga på kommunen utvecklas så att vi kan arbeta tillsamman­s för att möta de behov som dessa ungdomar har.

Vi vill att Vallentuna­s kommunpoli­tiker tar del av julupprope­t på www. julupprope­t.se, sätter ungdomarna­s behov i fokus och bjuder in kyrkorna till samarbete kring ensamkomma­nde flyktingun­gdomar i Vallentuna kommun.

Tillsamman­s kan vi vara goda medmännisk­or för alla dem som flytt från krig och övergrepp och kommit till Vallentuna. Vi får inte misslyckas med integratio­nen. Tillsamman­s för hela Vallentuna! Elisabet Munro kyrkoherde Össeby församling Suzanne Molin pastor Åbybergsky­rkan Annika Bertilsson pastor Centrumkyr­kan Åsa Enerbäck Barklund kyrkoherde Vallentuna församling

 ?? FOTO: SIGNE DALSGAARD JAKOBSEN ?? PÅ VÄG. Flyktingar som anlände till grekiska ön Samos för några år sedan.
FOTO: SIGNE DALSGAARD JAKOBSEN PÅ VÄG. Flyktingar som anlände till grekiska ön Samos för några år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden