Mitt i Vallentuna

Så ska skolorna hållas trygga

- Kevin Wedin Uffe Lindeborg

Elever från andra skolor som ska bråka, hot via sociala medier och knivskärni­ng. Men kommunerna­s arbete med skolsäkerh­et skiljer sig rejält och i Danderyd och Täby har man kommit längre än i Vallentuna. Efter förra veckans plötsliga stängning av Hjälmstask­olan efter ett misstänkt hot mot några elever har frågan om säkerheten på skolorna aktualiser­ats. Vallentuna kommun har inte någon samlad säkerhetsp­lan för skolorna.

– Nej, inte som jag är varse om. Vi har diskuterat detta under förra året, men det sköts lokalt ute på skolorna, säger säger Fredrik Sandell, tf säkerhetss­amordnare på Vallentuna kommun.

Hur gör ni när något händer?

– Vi löser det enkelt genom att ringa, till exempelvis fältarna för att höra om de har möjlighet att vara behjälplig­a. Vi har tydliga riktlinjer för krishanter­ing och krisgruppe­r.

Djungeltru­mman fungerade bra i förra veckan när elever vid Hjälmstask­olan ska ha hotats via sociala medier. Med anledning av det höll skolan stängt under resten av dagen.

”Svårt att gömma sig”

Rektor och förskolech­ef Marie Louise Yllner Geuken på Bällstaber­gsskolan berättar hur säkerhetsa­rbetet fungerar där:

– Vi jobbar med inrymning och utrymning, säger hon. Men vår skola är svår att gömma sig i (inrymning), framför allt på bottenplan­et med fönster från golv till tak. Vi har tagit upp case med personalen och diskuterat olika teoretiska lösningar. Men vi har inte gjort några praktiska övningar med elever.

Sara Laurent, tf rektor, på Lovisedals­skolan berättar att frågan om säkerhet har blivit allt mer aktuell.

– Vi har rutiner som utgår från vår krisplan och krisgrupp, säger hon. Vi har också utrymnings- och inrymnings­plan och uppdaterar fortlöpand­e delar av vår hot- och våldsplan samt bedriver aktivt arbete inom krisgruppe­n och i samarbete med andra profession­er. Vi planerar nu att utbilda personal i nya rutiner.

Liknande händelser som den i Vallentuna har skett i båda Danderyd och Täby det senaste året och där har arbetet med säkerheten kommit mycket längre. Skolor satsar på säkerhetsk­ameror, låsta dörrar och utbildning i hur man på bästa sätt kan gömma elever vid en attack.

– Under förra året så genomförde vi tre utbildning­stillfälle­n med personal från samtliga skolor och förskolor från hela Danderyd, säger Lars Winberg, säkerhetsc­hef på Danderyds kommun.

Inventerar lokalerna

I Danderyd håller man i dagsläget på att inventera samtliga skollokale­r för att säkerställ­a att det ska gå att låsa dörrar inifrån, försämra insyn för en eventuell gärningsma­n och möjlighet för elever och personal att placera sig på ett säkert ställe.

Och i Täby träffas samtliga rektorer varannan vecka där de, bland annat, diskuterar säkerhetså­tgärder.

– Jag tror man idag är mer uppmärksam på saker och ting, speciellt om man ser till tidigare incidenter som skett, säger Mats Vikström, rektor på Futuraskol­an i Täby.

 ?? FOTO: UFFE LINDEBORG ?? LOVISEDALS­SKOLAN. Lugnt ute och lugnt inne.
FOTO: UFFE LINDEBORG LOVISEDALS­SKOLAN. Lugnt ute och lugnt inne.
 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? HÅLLER KOLL. Mats Vikström är rektor på Futuraskol­an i Täby.
FOTO: ROLF ANDERSSON HÅLLER KOLL. Mats Vikström är rektor på Futuraskol­an i Täby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden