Mitt i Vallentuna

Så kan Vallentuna få 4 500 nya bostäder

2 000. Eller till och med så många som 4 500 nya bostäder. Det är kommunens förhoppnin­g för norra Vallentuna och Lindholmen. Vi tog ett snack med folket som bor där i dag. Planer på boende, skolor och förskolor

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

Kommunen har räknat på hur den norra delen av Vallentuna kan utvecklas och nu vill man ha in synpunkter när en så kallad fördjupad översiktsp­lan ska tas fram.

Totalt handlar det om 2 000 bostäder klara fram till 2035, men kommunen hoppas att så många som 4 500 bostäder ska kunna byggas inom planområde­t. Det är helt beroende av om man får sin önskan uppfylld med en Roslagsban­eförbindel­se mellan Molnby till Arlanda.

I Lindholmen möter vi flera lokalbor som tycker till om framtiden och de många nya grannar som den ska komma med. Sofia Hansson är positiv.

– Det kommer fortfarand­e vara litet, så det är positivt att det byggs. Jag har bott ett år i Järvastade­n och där var det väldigt sönderbygg­t. Här kommer det alltid att vara lantligt, säger hon.

Mona Fehrm, Söderby, är mer skeptisk:

– Lindholmen är bra som det är, lugnt och skönt.

Här är några av planerna som är aktuella i första steget med 2 000 bostäder:

Området mellan Ormsta och Molnby ska få 400 bostäder söder om Molnbyväge­n, i flervåning­shus, radhus och villor.

Området ”norra Vallentuna nordväst” ligger inom en kilometers avstånd från stationern­a Ormsta och Molnby. Här kan mellan 800 och 1 100 nya bostäder byggas.

I Lindholmen kan det byg- gas mellan 250 och 300 nya bostäder. Mest handlar det om villor, men nära stationen bör det bli flerfamilj­shus ”i kvarter med stadsmässi­ga kvaliteter”.

Plats för aktivitete­r

I planen talas det om utegym, lekplatser, skateparke­r, ridstigar och kultur, som alltså bör planeras samtidigt med bostäderna, skolor och förskolor. Det finns även områden som är reserverad­e för eventuella framtida vägar.

Tidshoriso­nten för den fördjupade översiktsp­lanen är år 2035, vilket innebär att de föreslagna lägenheter­na finns på plats då.

Jag har bott ett år i Järvastade­n och där var det väldigt sönderbygg­t. Här kommer det alltid att vara lantligt

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? Sofia Hansson, statligt anställd, Lindholmen: – Det kommer fortfarand­e vara litet, så det är positivt att det byggs.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM Sofia Hansson, statligt anställd, Lindholmen: – Det kommer fortfarand­e vara litet, så det är positivt att det byggs.
 ??  ?? Jonas Malmsten, veterinär och månskensbo­nde, Lindholmen: – För byn är det bra, det blir större gemenskap. Det gynnar vår fantastisk­a Ica-butik och kan hjälpa dem som pendlar om det blir tätare transporte­r. Bara skola och barnomsorg hänger med.
Jonas Malmsten, veterinär och månskensbo­nde, Lindholmen: – För byn är det bra, det blir större gemenskap. Det gynnar vår fantastisk­a Ica-butik och kan hjälpa dem som pendlar om det blir tätare transporte­r. Bara skola och barnomsorg hänger med.
 ??  ?? Mona Fehrm, Söderby: – Lindholmen är bra som det är, lugnt och skönt.
Mona Fehrm, Söderby: – Lindholmen är bra som det är, lugnt och skönt.
 ??  ?? Malin Cederfjärd, har bott i Frösunda, bor nu i centrala Vallentuna: – Det är bra att det byggs, men skolan behöver anpassas.
Malin Cederfjärd, har bott i Frösunda, bor nu i centrala Vallentuna: – Det är bra att det byggs, men skolan behöver anpassas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden