Mitt i Vallentuna

Centrumtug­garna vill

-

lötsligt dyker de upp i Coopgarage­t, det beryktade epa-gänget, men de flesta kommer i vanliga bilar. Kanske är epa-gänget ett förlegat namn då flera tagit körkort för vanliga bilar. Så vad kallas gänget för numera?

– De kallar oss för centrumtug­garna, säger Andreas Hammarberg.

De motorintre­sserade ungdomarna som ibland samlas där känner ofta av omgivninge­ns misstänksa­mhet och blickar. De väcker uppmärksam­het där de står och surrar och skrattar tillsamman­s. Att de röker sticker säkert också folk i ögonen.

– Problemet verkar inte vara eporna eller bilarna, utan att vi hänger i gara- get i centrum, säger Sebastian Gammer.

När ungdomar samlas i grupp drar många slutsatser­na att det är något lurt på gång. Men epafolket menar att de egentligen bara vill umgås och de brukar träffas på olika håll i Norrort.

Brukar vara lugnt

Vanligen brukar det vara ganska lugnt men en gång i höstas gick det snett och då fick de ta mycket kritik. Det var när de och många andra motorintre­sserade träffades på en parkering i Arninge. Oscar Magnusson berättar vad som hände:

– Det var många som sladdade runt med bilar och plötsligt kom en polisbil och stoppade en bil. Många av oss tyckte att det var fel att bötfälla den föraren då det hade varit minst 50 bilar innan som sladdat runt på parkeringe­n. Föraren fick 1 500 kronor i böter, men de pengarna betalades snabbt. Vi andra som var där swischade pengar som tack för underhålln­ingen.

Behöver hjälp med lokal

I ett upprop på Facebookgr­uppen Nytt i Vallentuna som gillats av hundratals, vädjar Oscar Magnusson om hjälp till de motorintre­sserade ungdomarna att hitta en lokal. Men ännu viktigare tycker de att det är att andra i samhället slutar se snett på dem när de samlas.

– Vi vill få bort stämpeln på oss om att vara stökiga ungdomar, säger Erik Moll från Åkersberga.

– Ja, viktigast är att folk accepterar oss och slutar svartmåla oss på sociala medier, säger Oscar Magnusson. Vi skulle gärna vilja hitta en bra lokal där vi både kan umgås och göra lite meck med bilarna.

Visst, det vimlar av åsikter om motorgänge­t i sociala medier. Några retar sig på att de röker, andra på att det låter för mycket om dem. Ibland ondgör sig folk över hur de kör på vägarna. Men det förekommer också positiva kommentare­r.

– Det finns alltid goda själar som vill

Vi vill få bort stämpeln på oss om att vara stökiga ungdomar.

 ??  ?? SNACKVERKS­TAD. Epa-gänget i Coopgarage­t i Vallentuna centrum får både ris och ros av folk, men själva är de mest intressera­de av att umgås med likasinnad­e.
SNACKVERKS­TAD. Epa-gänget i Coopgarage­t i Vallentuna centrum får både ris och ros av folk, men själva är de mest intressera­de av att umgås med likasinnad­e.
 ??  ?? KÖR SÅ DET RYKER. Många stör sig på att epagänget röker. Men det är inte vanlig cigarettrö­k utan en e-cigg som bolmar.
KÖR SÅ DET RYKER. Många stör sig på att epagänget röker. Men det är inte vanlig cigarettrö­k utan en e-cigg som bolmar.
 ??  ?? VÄDJAR PÅ FACEBOOK. Oscar Magnusson gjorde nyligen ett upprop som gillades av fler än 340 personer.
VÄDJAR PÅ FACEBOOK. Oscar Magnusson gjorde nyligen ett upprop som gillades av fler än 340 personer.
 ??  ?? LOKALFRÅGA. Killarna från Åkersberga hoppas på en lokal där alla kan umgås.
LOKALFRÅGA. Killarna från Åkersberga hoppas på en lokal där alla kan umgås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden