Mitt i Vallentuna

Vallentuna-bagare gör upp i SM

- Kevin Wedin

21-åriga Linn är en av Sveriges tio bästa unga bagare och snart kan hon utses till den bäste. Vi träffade henne på arbetsplat­sen i Vallentuna för att ta pulsen inför SM. Den 29:e mars är avgörs det vem som är Sveriges bästa bagare under 23 år. Och en av de nominerade är 21-åriga Linn Eriksson, som till vardags arbetar på Vallentuna stenugnsba­geri.

– Det känns grymt kul, lite spännande men väldigt nervöst, säger hon.

Totalt är dom 10 finalister som på fem timmar ska skapa bakverk i fem olika kategorier, matbröd, kaffebröd, wienerbröd, skådebröd och frukostbrö­d.

– Största utmaningen är att klara av pressen, att jag lyckas hålla mig lugn och inte stressa igenom det. Så det gäller att planera mycket i förväg, säger hon.

Linn har arbetat i Vallentuna de senaste ett och ett halvt åren. Tidigare har hon studerat till bagare i Kristianst­ad och i framtiden är målet att öppna ett alldeles eget bageri.

I matbröds- kategorin kommer hon tävla med sitt egenskapad­e bröd ”Rågsveden”. Men enligt Linn så är det klassiskt fika, kanelbulla­r och gräddbulla­r, som går allra bäst hem hos Vallentuna­borna.

Lite mindre än två månader återstår innan vi får veta om Linn utses till Sveriges bästa unga bagare. Och trots att hon börjar så tidigt som klockan tre på morgonen vissa veckor kommer hon göra sitt yttersta för att träna varje dag fram till tävlingen.

– Jag har planerat att lägga ned all min lediga tid på det, det gäller att vara väldigt noga med mått och vikten, bland annat, säger hon.

Största utmaningen är att klara av pressen.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? REDO. Linn Eriksson, från Dalarna ursprungli­gen, har arbetat på Vallentuna stenugnsba­geri i ett och ett halvt år och är hon inte här förbereder hon sig för SM för unga bagare.
FOTO: LOTTEN ENGBOM REDO. Linn Eriksson, från Dalarna ursprungli­gen, har arbetat på Vallentuna stenugnsba­geri i ett och ett halvt år och är hon inte här förbereder hon sig för SM för unga bagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden