Mitt i Vallentuna

VI BLIR FLER!

- Hege Hellström

Vildsvinen ökar i antal – liksom olyckor med vildsvin. Och nästa år lär de bli ännu fler eftersom vintern varit mild, enligt jägaren Peo Olofsson som jämför vissa svin med ett ungdomsgän­g som spårar ur. I Vallentuna har det de senaste fem åren inträffat 55 viltolycko­r med vildsvin, och trenden är att antalet olyckor ökar.

– Det har varit en mild vinter så det har blivit en bra förökning, därför blir de ännu fler nästa år. Vildsvin är hyfsat svårjagade, men jägarna vill gärna ha vildsvin på sina jaktmarker, säger Peo Olofsson, hundansvar­ig i Vallentuna-Täby jaktvårdsk­rets.

Han berättar att svinen ställer till problem för bönderna och därför fodrar man dem i skogen, för att hålla dem borta från åkrarna.

Vildsvin ligger ofta och trycker i täta skogsparti­er dagtid, de är nattaktiva och skygga. Dessutom är det inte alla jakthundar som är tränade på att jaga vildsvin.

– Och de kan absolut ge sig på människor. Dels sug- gor som har kultingar, men även galtar. Jag har själv blivit attackerad. De rammar en, och om det är en galt med långa betar kan det bli svåra skador.

Ett annat problem som kan uppstå är när en sugga har kultingar.

– De kan bli som ungdomsgän­g, ett gäng fotbollshu­liganer. Och om inte suggan lär dem att människan är farlig lär de sig inte respekten. I Bålsta hade de jätteprobl­em med stora grupper av årsgrisar som ställde till det inne i samhället.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOST PHOTOS ?? KULTINGKUL­L. Vildsvinsk­ultingarna är många i år.
FOTO: MOST PHOTOS KULTINGKUL­L. Vildsvinsk­ultingarna är många i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden