Mitt i Vallentuna

Jonas efterlyser bussförare­n som prejade honom

- Helle Kikerpuu norrort@direktpres­s.se

När Jonas Emretzon blev prejad ner i diket av en SL-buss ville han göra allmänhete­n medveten om hur det är att köra ett långsamtgå­ende fordon. Nu efterlyser han föraren som han gärna tar en fika med. I måndags eftermidda­g körde Jonas Emretzon längst Arningeled­en i sin teleskopla­stare, ett långsamtgå­ende fordon som får framföras på allmän väg med en topphastig­het av 40 kilometer i timmen. Plötsligt blev han omkörd av en röd buss trots mötande trafik. Mitt i omkörninge­n började bussen väja mot Jonas som tvingades ut i vägrenen vilket orsakade att maskinen hamnade lutande i diket.

Bussen fortsatte utan att stanna och Jonas valde att gå ut med ett meddelande på Facebook om händelsen. Han skriver att han gärna tar en fika med personen ifråga för att reda ut vad som hände.

– Jag vill fråga föraren hur den tänkte när hen valde att köra om mig med en långsam buss som inte kan accelerera. För mig är det ett obegriplig­t beslut, säger Jonas och tillägger:

– Föraren kanske svarar att den inte vet vad den tänkte, kanske inte tänkte alls. Men det räcker för mig. Jag vill bara att personen blir medveten om det som hände.

Vill få fler att reflektera

Han vill få rätsida på händelsen och en motpart som kan bekosta skadorna, men även se till att sådant aldrig händer igen. Inlägget på Facebook skrev han också för att få folk att reflektera över trafikläge­t och hur det är att köra ett stort och långsamt fordon på vägarna.

– Jag har kört den här sortens maskiner i tre och ett halvt år och det händer minst ett par gånger i veckan att någon otålig förare tar risker och kör om. Jag har bara väntat på att något ska hända och som tur är var det inte alltför allvarligt denna gång, säger Jonas.

Han kom undan utan ska- dor men berättar att maskinen tog en del stryk och att hans kollegor har varit med om värre olyckor. Vad händer nu? – I morse halv nio skrev Arrivas kommunikat­ionschef, Christer Ekelund, till mig och sa att han gärna också vill få tag på föraren och undrade om jag hade uppgifter om linjenumme­r och annat som jag tyvärr inte har, säger Jonas. Christer Ekelund: – Våra bussar är utrustade med buss-pc som tar upp informatio­n som position med mera, men det är ingen fakta som lagras och bussen som kördes var inte i tjänst och antagligen var då inte funktionen heller igång, säger han om eventuell spårning av bussen.

Nu kommer Arriva försöka få fram så mycket informatio­n de kan på annat sätt. Men att det rör sig om en SL-buss är Jonas helt säker på.

– Till 100 procent. Det finns vittnen på det, säger han och uttrycker besvikelse över att Arriva inte har mer informatio­n om föraren eller bussen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ”Jag vill fråga föraren hur den tänkte när hen valde att köra om mig med en långsam buss som inte kan accelerera” säger Jonas efter händelsen.
FOTO: PRIVAT ”Jag vill fråga föraren hur den tänkte när hen valde att köra om mig med en långsam buss som inte kan accelerera” säger Jonas efter händelsen.
 ??  ?? UNDRANDE.
UNDRANDE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden