Mitt i Vallentuna

Nu ska vi ”plogga” även i Vallentuna

- Hege Hellström

Den 4 september kommer fenomenet ”plogga” till Vallentuna. Vi ringde upp Daniel Ekdahl, hjärnan bakom ploggning, för att höra hur han kommit på idén. Vad är plogga?

– Att plocka skräp och jogga, man förenar nytta med nöje. Jag kanske inte kan göra så mycket åt dålig luft, men skräp kan jag plocka upp, och påverka min omgivning. När jag visar att jag plockar skräp på marken böjer jag på benen och det är faktiskt träning. Man får också många ryggdunkar. När man väl börjat plogga blir det som ett positivt beroende, man känner att man börjar agera.

– Frågan har blivit aktuell för att skräpet i havet kommer från land och det har inte folk förstått. Tre miljoner fimpar om dagen sköljs ner i hav och sjöar och resulterar i mikroplast som våra barn får i sig. Vi måste ta ett ansvar. Hur går det till? – Man träffas ett visst datum och springer tillsamman­s och försöker plocka så mycket skräp som möjligt. Det är ingen tävling, det blir som en skattjakt. Någon gör en rush till det skräpet, och någon till det andra.

Hur har det gått på era ploggevent?

– Vi har kört 30 ploggevent runt om i Sverige. Det brukar komma mellan fyra och 25 personer beroende på vilken lokal person som håller i det. I Vallentuna är det Jenny Nilsson.

Sänder inte det här fel signaler, att någon annan plockar upp?

– Tvärt om, det visar signaler att kommunen kanske inte hänger med utan då måste vi som tycker att det här är viktigt visa att vi bryr oss om natur och skräp. Jag tror att de som skräpar ner kommer att skämmas när de ser oss plocka skräp.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ARRANGÖR. Daniel Ekdahl brukar arrangera stora sporttävli­ngar, men nu satsar han också på mindre event där deltagarna plockar skräp.
FOTO: PRIVAT ARRANGÖR. Daniel Ekdahl brukar arrangera stora sporttävli­ngar, men nu satsar han också på mindre event där deltagarna plockar skräp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden