Mitt i Vallentuna

Han fick efterlängt­at jobb på Ica Brottby

Abboud Ayoussef kom till Sverige från Syrien i september 2015 och bor i Brottby. Han längtade efter att få jobba och nu har Ica-handlaren Viktor Rönn satsat på Abboud. ”Jag har lärt mig mer svenska här än på sfi”

- Helle Kikerpuu

– Jag handlade på Ica och ville fråga om jobb, men vågade inte, säger Abboud Ayoussef, 23 år.

Brottbyhal­lens butikschef Viktor Rönn berättar att en kund, som hjälper till på Hjärtbyn, hade frågat honom om Abboud kunde praktisera på butiken.

– Jag hade ett möte med Abboud och tog sedan kontakt med hans handläggar­e på Arbetsförm­edlingen, säger Viktor Rönn.

Två veckor efter deras möte började Abboud praktisera på butiken. Under två månader fick han arbetsträn­a och bemöta kunder.

– Det var jätteskönt att börja praktisera och det var svårt med språket i början, men jag har lärt mig mer svenska här på jobbet än på sfi i Täby, säger Abboud.

– Jag visste inte hur det skulle bli innan, men det har gått väldigt bra och det är såklart viktigt för Abboud, men det är även viktigt för butiken att det finns folk med olika bakgrund, säger Viktor.

Slipade svenskan

Efter två månader frågade Viktor om Abboud ville utöka praktiken en månad.

– Förhoppnin­gen var ju att erbjuda honom en anställnin­g, men han behövde en månad till på sig för att slipa på svenskan och kunna jobba i kassan och bemöta kunder, säger Viktor.

Det visade sig gå vägen, den 16 juni påbörjade Abboud sin första dag som anställd i butiken.

– Det var härligt att börja jobba. Jag känner mig hemma här och det är kul att alla hälsar på mig, säger han.

När jag frågar om familjen vet att han fått jobb skiner han upp i ett leende och säger att de blev väldigt glada över nyheten. Han försöker att inte tänka för mycket på framtiden utan vill koncentrer­a sig på nuet och fortsätta jobba. Men så snart han ”landat” vill han börja studera.

”Många är engagerade”

Viktor, som själv är från Brottby, har märkt av debatterna kring asylboende­t men tycker att det fungerat bra.

– Ingen visste hur det skulle bli med asylboende­t men det har varit väldigt positivt och många är engagerade och hjälper till, särskilt kyrkan. Det är härliga killar i Hjärtbyn, säger han.

 ??  ?? NYANSTÄLLD. Ica-handlaren Viktor Rönn och Abboud Ayoussef framför ICA Nära i Brottby.
NYANSTÄLLD. Ica-handlaren Viktor Rönn och Abboud Ayoussef framför ICA Nära i Brottby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden