Mitt i Vallentuna

Köpstoppet slår hårt mot Vallentuna­lärare

Så slår köpstoppet mot skolans anställda

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

Köpstoppet som tvingats på Vallentuna­s skolor slår hårt mot lärarna. Det berättar flera av dem anonymt till oss. ”Alla får vikariera för varandra. Alla går på knäna”, säger en av dem.

Vallentuna­s kommunala grundskolo­r och förskolor har gått back 11 miljoner kronor – pengar som nu ska sparas in. Det har lett till köpstopp och vikariesto­pp. Nu berättar två lärare om vardagen utan cash. Och om jakten på papper.

Det råder brist på förbruknin­gsvaror som pennor, sudd och papper i några av Vallentuna­s skolor. Och det är köpstopp för att spara pengar.

– Jag vet att lärare går runt och frågar kollegor om de har pennor. Vi har frågat vad vi ska göra om pappret tar slut. Kommunen svarade att då får rektor ringa runt till andra skolor och fråga efter papper, om det finns över någon annanstans. Ska vi sätta oss i en bil och åka och fråga efter papper? Vi får inte köpa en pinal. Det mullrar i våra led, säger en lärare som vill vara anonym.

Läraren frågar sig hur Vallentuna kommuns mål att bli bland Sveriges bästa skolkommun­er rimmar med köp- och vikariesto­ppet.

Får förlita sig till naturen

Även det senare, alltså vikariesto­ppet, har slagit hårt mot skolan.

– Alla får vikariera för varandra. Alla går på knäna. De som jobbar på mellan- och högstadiet har hål för planerings­tid. Nu får de i stället för att planera rycka in för den som är sjuk.

I en annan skola i kommunen har bristen på material till julpyssel gjort att man går ut i skogen.

– Jag hör runt om att det blir gnissel. Men jag tycker att det fungerar än så länge. Vi har pratat om att göra jultomtar av naturmater­ial, så man kan se det nyttiga i det, säger läraren.

Inställd julfest

Men julbordet är inställt och det blir inga julklappar till lärare eller personal.

– Det är bra att det skrivs om det här, det är bara vi som jobbar som vet hur läget är. Vi behöver stärka upp skolsituat­ionen.

Vallentuna Nyheter ringer upp Johan Skog ( M), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden, med några frågor.

En lärare tycker att det är konstigt att vi ska bli bland de 30 bästa skolkommun­erna – och samtidigt ska skolan spara. Vad säger du till läraren?

– Jag kan förstå att det kan låta motsägelse­fullt men för att vi ska kunna fortsätta utveckling­sarbetet är det avgörande att vi håller budget. Vi får en ny budget med nya förutsättn­ingar 2018, säger Johan Skog.

Så det blir mer pengar i budgeten för skolan nästa år?

– Nej. Vi har lagt fokus på förskolesi­dan. Det är en signal om vikten av tidiga insatser.

En lärare vittnar om brist på pennor. Ska det vara så?

– Det ska självklart inte vara så, att det inte finns pennor i skolan. Jag vet inte exakt i det här fallet. Men som jag kommentera­t tidigare är inte tanken att verksamhet­en inte ska kunna bedrivas. Just hur det är i det enskilda fallet kan jag inte svara på.

De som jobbar på mellan- och högstadiet har hål för planerings­tid. Nu får de i stället för att planera rycka in för den som är sjuk.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RESURSFRÅG­A. ”Vad gör vi när det blir brist på papper”, frågar sig en lärare.
FOTO: MOSTPHOTOS RESURSFRÅG­A. ”Vad gör vi när det blir brist på papper”, frågar sig en lärare.
 ??  ?? Johan Skog.
Johan Skog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden