Mitt i Vallentuna

Varför är det så Grotesct kul?

- Robin Högberg 073-600 69 03 robin.hogberg@direktpres­s.se

Umgänge, aktivitete­r och ökad samhörighe­t. Det är poängen med integratio­nsprojekte­t Sthlmsystr­ar, som förra helgen samlade 200 tonårstjej­er från hela Stockholm.

Sthlmsystr­ar är ett initiativ från ideella organisati­onen Nema Problema, vars huvudfokus är att stärka integratio­nen i Sverige. Genom olika aktivitete­r som vill organisati­onen föra samman nyanlända och etablerade svenskar. Det handlar om alltifrån simning och bowling till integratio­nsmiddagar och högtidsfir­anden för de som saknar en plats att gå till.

Ett led i detta är projektet Sthlmsystr­ar, som förra helgen samlades i ungdomens hus i Rinkeby. Där hölls dansshow, DJ- och fotokurser. Helgens evenemang var det tredje sedan starten i februari.

Sthlmsystr­ar för samman cirka 200 tjejer från hela stan, från Farsta i söder till Djursholm i norr, Botkyrka i väster till Lidingö i öst samt hela innerstan. Det heltäckand­e greppet är viktigt, berättar Vilhelm Skoglun, medgrun- dare till Sthlmsystr­ar och verksamhet­sansvarig på Nema Problema.

– Meningen är att öka integratio­nen och samhörighe­ten. Vi vill att tjejer som annars inte skulle ha träffats kan mötas och ha roligt tillsamman­s, säger han.

Varför är eventet bara för tjejer?

– Innan har vi till exempel haft flera olika idrottsakt­iviteter, som fotbollsma­tcher, samt språkkafé. Då har det mest kommit killar. Med Sthlmsystr­ar har vi velat nå ut mer till tjejer.

Sthlmsystr­ar har gett resultat, berättar Vilhelm Skoglund.

– Flera av tjejerna har blivit vänner och börjat umgås vid sidan av våra evenemang. Det är superkul.

Vi vill att tjejer som annars inte skulle ha träffats kan mötas och ha roligt tillsamman­s.

 ?? FOTO: GUSTAF SVANBERG ?? SYSTERSKAP. Evenemange­t Sthlmsystr­ar, som arrangeras av organisati­onen Nema Problema, skapar kontaktyto­r för tonårstjej­er från hela Stockholm.
FOTO: GUSTAF SVANBERG SYSTERSKAP. Evenemange­t Sthlmsystr­ar, som arrangeras av organisati­onen Nema Problema, skapar kontaktyto­r för tonårstjej­er från hela Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden