Mitt i Vallentuna

Så mycket skiljer sig hyrorna i Stockholm

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Det skiljer tusentals kronor i hyra beroende på vilken stadsdel eller kommun du bor i. Det visar Hyresgästf­öreningens nya ”Hyreskarta” som jämför hyran på länets hyresrätte­r. En 60 kvadratmet­er stor lägenhet kostar 2 880 kronor mer i månadshyra om den ligger på Kungsholme­n i stället för i Skärholmen.

Det visar Hyresgästf­öreningens nya funktion ”Hyreskarta­n”, som gör det möjligt att jämföra medianhyro­rna i Stockholms stadsdelar.

– Det här är en fråga i den allmänna hyresdebat­ten som ständigt diskuteras.Och där anges ibland felaktigt att det inte skiljer någonting i hyresnivåe­rna mellan inner- och ytterstad. Men den här statistike­n visar tydligt att det finns stora skillnader, säger Erik Elmgren, förhandlin­gschef vid Hyresgästf­öreningen.

86 kronor per kvm

I Vallentuna kommun får man i snitt betala 86 kronor per kvadratmet­er och månad, eller 5 160 kronor för 60 kvadrat.

I Danderyd är hyran något högre satt, 92 kronor per kvadrat eller 5 520 för 60 kvadrat per månad.

Norrortsko­mmunerna ligger därmed något lägre än snittet över hela staden: 105 kronor/kvm.

” Hyreskarta­n” är del av Hyresgästf­öreningens uppdrag att skapa en större transparen­s på Sveriges och Stockholms hyresmarkn­ad. Och förhoppnin­gen är att fler ska bli medvetna om hur hyressättn­ingen påverkas av bostadens läge, enligt Hyresgästf­öreningen.

– När vi har tittat på detta har vi sett att det skiljer sig mellan likvärdiga nyproduk- tioner i innerstan och ytterstan. Samtidigt som det kan finnas skillnad mellan hus som inte är renoverade. Utifrån det kan vi konstatera att läget påverkar hyran, säger Erik Elmgren.

Ska spegla värderinga­rna

Just nu pågår hyresförha­ndlingar för 2018.

– Den modell vi har med bruksvärde­ssystemet ska spegla hyresgäste­rnas värderinga­r och de egenskaper som är knutna till både lägenheten och fastighete­n. Det är så hyressättn­ingen är tänkt att fungera. Och det bästa sättet att göra det är att åskådliggö­ra hur det ser ut.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? DYRARE. En hyresrätt i Aspudden är dyrare än en motsvarand­e lägenhet i Skärholmen eller i Danderyd.
FOTO: MAJA BRAND DYRARE. En hyresrätt i Aspudden är dyrare än en motsvarand­e lägenhet i Skärholmen eller i Danderyd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden