Mitt i Vallentuna

VÄLKOMMEN HEM TILL HEMLIGHETE­N

I bostadsomr­ådet Lövsättra lunkar livet på i ett undangömt lugn. Vi hälsar på.

- Text: Lotten Engbom | Foto: Sophie Bordenave Lindborg

I skogen, några kilometer norr om Arninge centrum, ligger ett bostadsomr­åde med en spännande historia. Få vet om att det här är platsen för ett tidigare behandling­shem.

Det ligger minst sagt undangömt, bostadsomr­ådet i Lövsättra. Kör du förbi Arninge golfklubb, vidare mot Ullna kommer du hit när du åkt under Norrortsle­den. Från andra hållet följer du en grusväg genom skogen i cirka fem kilometer. När skogen blir glesare och en äng breder ut sig står du plötsligt mitt i ett bostadskom­plex med olika byggnader i gult tegel.

– Det är väl en liten grön kil som är lite anonym. Det är väl en av de sista kilarna ut från Stockholm, säger Thomas Wall, som äger en bostad i området.

– Eftersom det låg långt bort tyckte kommunen att man kunde placera lite folk där. Ibland vill man städa bort folk i något hörn.

Bas för Narvaproje­ktet

Åren kring millennies­kiftet drevs ett behandling­shem här, när Narvaproje­ktet hade sin bas i Lövsättra. Här skulle heroiniste­r få hjälp att lämna sitt missbruk.

”Varje patient har ett eget rum med kök och badrum i korridoren. Var och en ansvarar för sin egen mat och hygien eftersom man anser att integritet­en är viktig.När missbrukar­na kommer till Lövsättra har de genomgått avgiftning”, stod att läsa i tidningen Dagen från 2002.

– När det var behandling­shem ryckte polisen ut varenda helg. Jag har kompisar som är poliser som säger ”vadå, bor du där?”, säger Veronica Strand.

Enligt Mats Hammarlund, som haft sommarstäl­le i området i 23 år, var det Stockholm stad som ägde området under 50-talet. Då hade de haft barnhem i den dåvarande huvudbyggn­aden.

– På 50-talet tror jag att den huvudbyggn­aden som finns nu byggdes. Det var meningen att hela området skulle ingå i miljonprog­rammet och byggas ut. Det skulle bli någon tunnelbane­station där någonstans, säger han.

– En tid var det hem för vanartiga flickor, tjejer som inte skötte sig i skolan och så vidare, som kanske drack, sprang för mycket med killar. Det var på 60-talet skulle jag tro.

Får vara ifred

När Veronica Strand flyttade hit från Viggbyholm för ungefär sju år sedan hade behandling­shemmet lagt ned och bostäderna börjat göras om till hyreseller bostadsrät­ter. Veronica hade ridit förbi området många gånger och kände därför till det. Men många Täby- och Vallentuna­bor vet inte om att det finns.

– Nej, det är väldigt få som vet var det är. Jag får säga att det är mitt emot Ullna golfklubb. Men det ser jag som en fördel, säger Veronica Strand.

Härom veckan stod fem älgar på ängen här. Hallå, jag bor fem minuter från Arninge!

– Många sa ”är du inte klok, ska du flytta dit?”. Visst jag är beroende av bilen, för kommunikat­ionerna är piss. Men det har en fördel, och det är att man får vara ifred.

Att få vara ifred är just det som lockade hit Veronica. Dessutom ser hon det som en klar fördel att hon har närhet till naturen.

– Jag har utsikt över ängar och skog, jag har inget hus framför mig. Jag är ingen extrem naturmänni­ska men jag har hundar och gillar att ha naturen utanför dörren.

– Härom veckan stod fem älgar på ängen här. Hallå, jag bor fem minuter från Arninge!

Trots att alla vägar ut går genom Täby hör området ändå till Vallentuna kommun.

– Det är jättekonst­igt. Det går upp som en liten kil här som hör till Vallentuna, säger Veronica.

Hennes bostad är en av sju före detta personalbo­städer. Grannhuset renoveras för att förvandlas från hyresrätte­r till bostadsrät­ter. Men bilden av att det är ett behandling­shem ligger kvar över området.

– Ja, jag tror att det är svårt att sudda ut. Men nu är det urflotta hus som byggts, med pool och allt, säger Veronica.

– Jag tycker att det skett en väldigt bra förändring, en upprycknin­g av området. Det är klart att det har sin historia. Men om man är yngre känner man nog inte till det på det sätter längre, säger Thomas Wall.

 ??  ?? GÖMT. Efter några kilometer på grusvägen genom skogen kommer vi fram. Ullnasjön
GÖMT. Efter några kilometer på grusvägen genom skogen kommer vi fram. Ullnasjön
 ??  ??
 ??  ?? TRIVS. Veronica Strand uppskattar att hon får vara ifred i området.
TRIVS. Veronica Strand uppskattar att hon får vara ifred i området.
 ??  ?? IDYLL. 16 brevlådor vittnar om att det bor folk i Lövsättra.
IDYLL. 16 brevlådor vittnar om att det bor folk i Lövsättra.
 ??  ?? LÄGENHETER. Förr behandling­shem. Nu privatbost­äder.
LÄGENHETER. Förr behandling­shem. Nu privatbost­äder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden