Mitt i Vallentuna

Lovisa, 21, kan bli Brottbys centerröst i riksdagshu­set

- Hege Hellström

…Lovisa Kronsporre (C), ordförande i kulturnämn­den, 21 år gammal från Brottby. Jag har hört att du kan ha chans att komma in i riksdagen. Varför då?

– Jag har fått förtroende­t att stå som nummer sex på riksdagsli­stan för Centerpart­iet i Stockholms län. Om det ser ut som det gör i opinionen i dag även i valet får vi fyra mandat. Eftersom Annie Lööf toppar alla listor kan man säga att det krävs fem mandat.

Hur känns det?

– Så klart är det ett väldigt fint förtroende. Det känns häftigt att få chansen som ung kvinna, att man vågar lyfta fram unga kvinnor, den rösten behövs på olika positioner.

Ja, ung och kvinna – hur bemöts du?

– Väldigt positivt av de flesta. Men det förekommer att unga kvinnor bemöts med ”du har väl ingen erfarenhet”, medan man om en ung man säger ”han är lovande och har mycket att ge”. Trots att jag är ung har jag mer erfarenhet än många äldre.

Vad har du gjort innan?

– Jag går tredje året på juristprog­rammet och fick mitt första politiska uppdrag som 18-åring i kyrkorådet i Össeby församling. Då fick jag inblick i att det går att påverka. Jag är också engagerad fackligt som ordförande för Jusek students 18 000 medlemmar och är ledamot i studentkår­en på Stockholms universite­t.

 ??  ?? KANDIDERAR. Lovisa Kronsporre står som nummer sex på Centerns riksdagsli­sta i Stockholms län. foto: Matildha Laestadius
KANDIDERAR. Lovisa Kronsporre står som nummer sex på Centerns riksdagsli­sta i Stockholms län. foto: Matildha Laestadius

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden