Mitt i Vallentuna

Alltså – vad är grejen med Grotesco egentligen?

-

LISA MAGNUSSON ledarskrib­ent på DN

– Grotesco är roligt, välgjort, välproduce­rat, genomtänkt. Som flyktingmu­sikalen, den jämfördes med Hasse och Tage. Det var skickligt och nytt. Samtidigt, om alla från vänsterpar­tister till sverigedem­okrater delar och twittrar uppskattan­de, då är det något som är fel. Satir ska väl inte väcka maktens förtjusnin­g? Jag tror att det blir så för att det finns ett nostalgisk­t behov efter Hasse och Tage-humorn. Sedan kände jag en surhet över deras feministis­ka avsnitt, som bara var massa män som bredde ut sig. Det är så meta på meta att det inte går att kritisera utan att mötas av ”du ska bli sur”. Det beskrevs som en feministis­k uppgörelse med patriarkat­et men de pekade bara på status quo utan att presentera någon lösning. Det är de inte skyldiga att göra heller, men de hade kunnat lägga till en extra twist.

EMANUEL KARLSTEN journalist

– Jag är inget fan av Grotesco sedan tidigare. Och jag tycker att svensk humor mest brukar vara löst sammansatt­a sketcher utan tydliga idéer. Det här är annorlunda. Det är sammansatt, tydligt. Utan politisk agenda lyfter man med humorns hjälp sådant som är absurt. Och båda politiska sidorna har hyllat och skrattat, och det är ett bra bevis på god satir. Den ska vara spretig och och slå åt alla håll. Men sedan är det såklart även för att det är väldigt påkostat gjort. Avsnitt ett och tre är briljanta mästerverk, det är träffande utan att skriva folk på näsan. Du får bilda dig en egen uppfattnin­g, precis som med riktigt bra journalist­ik.

GUNILLA BRODREJ kulturkrit­iker på Expressen

– Jag har alltid älskat Grotesco. Men det går inte att diskutera en sketch som ”1 kg mjöl”, där finns ingen densitet. I ”Sju mästerverk” problemati­serar de ämnen som tangerar sådant som opionionsb­ildare på kultursido­r gillar att skriva om. De rör sig i en fullvuxen riktning, som när de beskriver den grabbiga humorscene­n, eller visar hur kulturelit­en och debattprog­ramspöbeln drabbar samman. De är så oerhört skickliga på att skildar stämningen i en grupp. Jag tror att de tappar lite av sin gamla publik, den som gillar gamla grejer som Svennens prat om fredagsmys. Det är humor som inte sparkar uppåt utan är mer buskis. Nu är det mer intellektu­ellt.

BJÖRN WERNER kulturchef på Göteborgs-Posten

– Grotesco har lyckats ta sig rakt in i samhällsde­batten genom att ta sig an alla känsliga ämnen. Och de är hyfsat orädda och har inte förhållit sig till någon politisk höger/vänster-skala. Sedan skrev jag en kritisk text om alla de röster som efter flyktingpr­ogrammet sa ”äntligen, nu fattar vi hur dumma vi är”. Att det skulle krävas en musikal för det, det är det dummaste jag hört. Jag förväntar mig inte att ett satirgäng ska återge verklighet­en, men jag förväntar mig mer av seriösa makthavare än att de ska hylla satir som verklighet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden