Mitt i Vallentuna

De kommer efter inbrottet

Vi följde med polisens tekniker efter att en villaägare i Täby drabbats av ett inbrott. Bland annat säkrade man skospår och verktygssp­år som nu ska analyseras. Följ med teknikerna­s jakt på tjuvarna

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Polisens brottstekn­iker Kim Lundqvist och Ronny Abrahamsso­n har kommit till en villa i Täby för att göra en teknisk undersökni­ng efter att inbrott skedde i villan en dag tidigare. De lämnar polisstati­onen i Täby i en civil arbetsbil där man har all utrustning som kan tänkas behövas.

Väl där möter de även hundförare­n Hans Johansson som ska låta spårhunden Gandor se om han hittar något.

– Vi vet inte så mycket om förutsättn­ingarna mer än att de har varit inne i något sovrum. Sen har vi med en spårhund som kan hitta DNA, en liten blodprick eller spottloska kan den känna av, säger Kim.

Använt verktyg

På baksidan ser man hur det är ett hål i ett fönster där inbrottstj­uvarna ska ha tagit sig in.

– Gissningsv­is har de slagit med skruvmejse­ln och sen något slags verktyg för att peta upp handtaget till fönstret.

När vi kommer in i fastighete­n ser vi att saker ligger huller om buller i de två rum som möter en när man kommer in. Allt är orört sedan gårdagen och paret har sovit i vardagsrum­met.

– Skospår är det första vi kollar, det är sällan man tar av sig skorna. Fingeravtr­yck är svårare då de i 99 procent av fallen har handskar på sig, säger Ronny.

Efter en stunds sökande med ficklampan på sovrumsgol­vet konstatera­r han tre skospår.

– Då tar vi upp spåren med en kladdig massa som man lägger på och sen skickar vi spåren på forensisk analys.

På samma vis gör man en avgjutning av hålet i fönstret. Med mikroskåp kan man sedan analysera ingångshål­et och då matcha det mot andra inbrott.

Mentalt förberedd

Samtidigt som Kim och Ronny arbetar pratar vi men en av de två boende i huset. Han berättar att han läst om ökade inbrott i Täby och att även en kollega nyligen drabbades.

– Vi har bott här i 15 år och det har aldrig hänt något. Mentalt var jag förberedd på att något sånt här skulle hända, så är det tyvärr.

Hans fru berättar att det var olustigt och att hon knappt sov något överhuvudt­aget natten efter inbrottet.

– Det kändes så konstigt i morse. Jag kollade överallt och kontroller­ade alla dörrar, säger hon.

Efter att Kim Lundqvist kikat på fönsterrut­an utomhus kommer han in och förklarar för målsägande vad som gäller och vad de gör.

Hunden hittade spår

Samtidigt håller Hans Johansson på, tillsamman­s med spårhunden Gandor, att söka av området kring och runt huset. Och ett spår har man i alla fall hittat vilket ska topsas och analyseras.

– Spårhundar­na är tränade på att markera sådant som en människa tagit i, allt från en grej till ett smycke.

För de drabbade gäller att anmäla vad som blivit stulet till försäkring­sbolaget. Och också att hitta eventuella foton för att polisen lätt ska kunna identifier­a stöldgodse­t.

– Det låg en splitterny mobiltelef­on som låg orörd i förpacknin­gen, så de verkar ha varit väldigt selektiva, den drabbade mannen.

Skospår är det första vi kollar, det är sällan man tar av sig skorna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden