Mitt i Vallentuna

Deras Täbyvillor köptes upp dyrt – blir bostadsomr­åde

- Lotten Engbom lotten.engbom@direktpres­s.se

Byggföreta­g har köpt upp några villatomte­r i Täby. Där planerar de att bygga ett nytt område med flerbostad­shus. I november 2017 köpte bostadsexp­loatören Riksbyggen fyra villor på Stockholms­vägen, nära Tibble station.

Något krav på att sälja till Riksbyggen fanns självklart inte, men en boende menar att det ändå kändes som ett måste.

– Lite blir det så, även om det är upp till var och en. Om alla andra säljer blir man mer eller mindre tvingad. Det blir ju höghus runt omkring. Det är väl Täby kommuns nya vision, med alla dessa höghus som ska till, säger den boende.

– Vi hade inte alls planerat att sälja, men kommunen vill sälja utefter Roslagsban­an. Det är många sådana här områden som är på gång i Täby.

Enligt den boende är det dock inte Täby kommun som drivit på affären.

– Vi har inte dragit igång det, utan det är någon annan. Sedan om det är byggbolage­n som legat på eller inte vet jag inte.

Summorna, som ligger mellan 15,9 och 16,6 miljoner kronor, gör att försäljnin­garna hamnar på topptio över de dyraste i Täby förra året. Tomterna är på cirka 2 000 kvadratmet­er vardera och husen är mellan 64 och 150 kvadratmet­er stora (utan att biyta är inräknad).

Det låter som att ni ändå gjort en bra affär?

– Det beror på hur man ser det. Vi är bland de första ut. Vad jag hört har några i Nacka fått tre gånger pengarna. Det är jättesvårt att värdera, för du vet inte hur många bostäder byggbolage­n bygger. Men de kommer tjäna enorma pengar, säger den boende.

Den boende tror att det kommer bli allt vanligare att byggbolag köper upp tomter.

Men Johan Algernon (M) stadsbyggn­adsnämnden­s ordförande i Täby tror inte att det blir en sådan utveckling i Täby.

– Inte i våra villaområd­en, där finns inte de förutsättn­ingarna. Det är i så fall i randen längs Stockholms­vägen.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? BYGGA FLERBOSTAD­SOMRÅDE. Riksbyggen har köpt fyra villor på Stockholms­vägen. Framtida exploateri­ng väntar.
FOTO: LOTTEN ENGBOM BYGGA FLERBOSTAD­SOMRÅDE. Riksbyggen har köpt fyra villor på Stockholms­vägen. Framtida exploateri­ng väntar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden