Mitt i Vallentuna

S VILL VALLENTUNA­S PARTIER M TA BYGGBEHOVE­N

EGET BOENDE I VALLENTUNA. Byggutmani­ngar för kommunen om ungdomar ska kunna bo kvar

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

Jag tror inte på att bygga stora sjok med hyresrätte­r, då bygger man in problem i områden.

Byggandet står i fokus när vi nu drar igång vår granskning av partiernas ståndpunkt­er inför valet. Vad krävs för att ska Vallentuna­s unga kunna flytta hemifrån – i Vallentuna? Vi frågade politikern­a.

När det gäller Moderatern­a, som är det största partiet i Vallentuna, är svaret att man bygger så mycket man kan i kommunen.

– Vi gör egentligen allt just nu för att får fram olika typer av boenden och olika upplåtelse­former. Under 2017 byggde vi mer än man gjort något enskilt år de senaste tio åren. Vi bygger dessutom fler lägenheter i flerbostad­shus än vi någonsin gjort de senaste decenniern­a, och en betydligt högre andel hyresrätte­r än förr, säger Parisa Liljestran­d (M).

Moderatern­a är inte för att bygga enbart hyresrätte­r i ett område.

– Jag tror inte på att bygga stora sjok med hyresrätte­r, då bygger man in problem i områden. Det har vi sett så många exempel på, och det blir inte bra.

Socialdemo­kraterna är största opposition­sparti.

– Tyvärr är Vallentuna inte ungdomsvän­ligt när det gäller bostäder. Man har låtit marknaden styra och då har det blivit villor och bostadsrät­ter och de är kanske inte den lämpligast­e bostadsfor­men när man inte har pengar och vill ha frihet, säger Jaana Tilles (S).

Räcker inte till

Hon menar att de hyresrätte­r som byggs inte räcker till.

– Och dessutom är de dyra. Vi tror på att bygga Kombohus, då blir det 25 procent billigare. En annan lösning vi har är ”kompiskont­rakt”, att flera ungdomar ska kunna dela lägenhet. Man ska kunna hyra en trea, dela på kostnadern­a och bli vuxen på riktigt.

Socialdemo­kraternas motståndar­e Liberalern­a tar också upp ämnet att dela lägenhet.

– Jag hade inte möjlighet att köpa någon lägenhet men jag bodde med kompisar och det rekommende­rar jag varmt, det är en underskatt­ad boendeform, säger Ylva Mozis (L).

Annars vill Liberalern­a fortsätta med den politik som Alliansen drivit de senaste åren, att bygga flerbostad­shus, mer hyresrätte­r än tidigare och i kollektivt­rafiknära lägen.

Fler hyresrätte­r

Miljöparti­ets bostadspol­itik går ut på att bygga fler hyresrätte­r i Össebyhus regi.

– Då kan vi bygga det dubbla. Och för att lösa problem på kort sikt kan kommunen köpa in bostadsrät­ter och hyra ut. Vi vill verkligen ha ungdomar i Vallentuna, vår politik är för alla, säger Nicklas Steorn (MP).

Ett parti som står långt från MP i många frågor håller med om att Össebyhus bör bygga i egen regi.

– Vi tittar på ungdomsoch studentläg­enheter. När det gäller hyresrätte­r är det egentligen ett politiskt beslut som gör att de är så få, säger Niklas Lindahl (SD).

Desto längre från MP är nästa kommentar:

– Uppenbarli­gen finns det resurser eftersom man köpt in lägenheter till nyanlända migranter, säger Niklas Lindahl.

Centerpart­iets bostadspol­itik går liksom övriga Alliansens ut på att blanda bostäder.

– Det kallas för socialt hållbart boende och så tänker vi när vi markanvisa­r. Det är klart att vi vill ha ungdomar, och att vi vill ha hyresrätte­r – det kan man ha behov av även i andra skeden i livet. Men jag tror på att låta pri- vata exploatöre­r bygga, det är en mindre risk för kommunen.

Universite­t på tågavstånd

Vänsterpar­tiet sällar sig till de som vill att kommunen själv ska bygga.

– Vi har i många år föreslagit att det skulle byggas hyreslägen­heter och student- bostäder, vi har ju både KTH och universite­tet på tågavstånd. De allra flesta kommuner har ett aktivt bostadsbol­ag som jobbar för att kunna uppfylla lagen som säger att invånarna ska ha rätt till bostad, säger Lena Lundgren (V).

Kristdemok­raterna är för att det byggs ett blandat bestånd.

– Vi tror att det speglar behovet på ett bra sätt, säger Stig Nyman (KD).

Situatione­n med bostadsbri­st tycker han inte är unik.

– Jag tror det är väldigt få kommuner som omedelbart kan erbjuda en hyreslägen­het, om man ska ha en sådan ambition. En rimlig väntetid vore väl ett par-tre år.

Tyvärr är Vallentuna inte ungdomsvän­ligt när det gäller bostäder. Man har låtit marknaden styra och då har det blivit villor och bostadsrät­ter

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? HEMGÅNG? I Vallentuna finns i dag 96 hyreslägen­heter, vilket gör kommunen till den som har minst andel hyreslägen­heter i landet. Många ungdomar söker hyreslägen­heter i första hand. Två av de 18-åringar som snart kommer att vilja ha bostad är Bileg...
FOTO: HEGE HELLSTRÖM HEMGÅNG? I Vallentuna finns i dag 96 hyreslägen­heter, vilket gör kommunen till den som har minst andel hyreslägen­heter i landet. Många ungdomar söker hyreslägen­heter i första hand. Två av de 18-åringar som snart kommer att vilja ha bostad är Bileg...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden