Mitt i Vallentuna

Splittring i Centerpart­iet

Tidigare har Centern sällat sig till de partier som vill ha Roslagsban­a till Arlanda. Men nu menar flera medlemmar att det inte alls är något som partiet vill.

- Hege Hellström

Centerpart­iet i Vallentuna har tidigare sagt att partiet är för att Roslagsban­an dras till Arlanda.

– Ja, för att det är ett sätt att knyta ihop delar av regionen. Om det blir av finns det ett område där det skulle kunna bli bostäder, där har vi ännu inte tagit ställning, säger Sofia Segergren (C), gruppledar­e.

Men har ni kollat vad centerns medlemmar tycker?

– Vi har varit för att bygga till Arlanda under en lång, lång tid. Under flera år har vi samarbetat med andra kommuner och skrivit gemen- samma planer, säger Sofia Segergren.

Några centerpart­ister blev upprörda över att partiet kunde ställa sig positivt till att bygga på jordbruksm­ark, och bjöd in till ett medlemsmöt­e. Mötesdelta­garna beslutade sig för att skicka ett remissvar till kommunen där man sade att Centern är emot bebyggelse­n.

– Vi har haft ett medlemsmöt­e dit alla medlemmar var kallade, där vi kom fram till vad medlemmarn­a på mötet tyckte. De tryckte mycket på äganderätt­en och att vi inte ska bygga på jordbruksm­ark eftersom det är ett hot mot framtida matförsörj­ning, säger Lovisa Kronsporre, ordförande i kulturnämn­den.

– Det är ett giltigt yttrande, eftersom det är medlemmarn­a på mötets åsikt. Med- lemsmötets mening speglas i yttrandet. Fullmäktig­egruppen har sedan att lyssna in medlemmarn­as åsikter.

Lovisa Kronsporre menar att stödet för att bygga bostäder och tågräls i Molnby och Markim inte varit förankrat i gruppen.

– Det är klart att man har möjlighet att driva egna frågor. Men vi hade inte haft medlemsmöt­e om frågan så det behövdes verkligen för demokratin, att lyssna in medlemmarn­a.

Inget beslut taget

Men Sofia Segergren menar däremot att mötet inte var förankrat i Centerpart­iet.

– Det är vissa personer som tycker att det området ska tas bort från den fördjupade översiktsp­lanen. De ville skicka in det i centerns namn men nu fick de underteckn­a med 17 centerpart­ister eftersom beslutet inte var förankrat.

– De skulle ha tagit tillbaka de här åsikterna till förtroende­gruppen. Alla var kallade till medlemsmöt­et, men alla kunde inte gå. Dessutom stod det att man skulle diskutera frågan, inte att man skulle fatta ett beslut – och då kan man inte ta ett beslut.

Hur ser du på att bygga på jordbruksm­ark, rimmar det med centerns värderinga­r?

– Det är ju alltid så att det kan bli intresseko­nflikter. Vi vill ha mer kollektivt­rafik för det är bättre för miljön. Det minskar köbildning­en, och det ligger också i centerns intresse. Frågan blir svårare ju fler planer vi gör, säger Sofia Segergren.

 ??  ?? OENSE. Lovisa Kronsporre är den bebyggelse som en dragning av Roslagsban­an till Arlanda skulle föra med sig i Molnby och Markim – Sofia Segergren är för.
OENSE. Lovisa Kronsporre är den bebyggelse som en dragning av Roslagsban­an till Arlanda skulle föra med sig i Molnby och Markim – Sofia Segergren är för.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden