Mitt i Vallentuna

Så tycker partierna om att bebygga landsbygd

- Hege Hellström

Många är de Vallentuna­bor som gillar sin kommun just för landsbygde­ns skull. Men vilket parti tycker vad när det gäller att bygga på landet? Vi tar tempen på partierna. Miljöparti­et svarar ”absolut ja” på frågan om de vill bygga på landsbygde­n.

– Vi vill bygga kollektivt­rafiknära, längs Roslagsban­an. Om vi vill acceptera vårt ansvar för migratione­n betyder det en ökad bebyggelse, säger Nicklas Steorn, gruppledar­e i MP.

Även Vänsterpar­tiet är för utbyggnad.

– Vi tycker att det ska byggas och bos nära kommunikat­ion och där det finns möjlighet att erbjuda service, säger Lena Lundgren ( V), ordförande.

Enstaka hus

Sverigedem­okraterna tycker inte att det är problem om enskilda markägare vill bygga.

– Men det ska inte bli områden som förändrar glesbygden­s karaktär.

För Centerpart­iet svarar Sofia Segergren, gruppledar­e i Centern.

– I Karby, Brottby och Kårsta finns det större möjlighete­r att bygga. Men på landsbygde­n måste det vara mer enstaka hus. Vi har väldigt mycket olika kulturarv och jordbruksm­ark som hindrar. Då blir det naturligt att det inte kan bli stora områden, säger Sofia Segergren.

Bygga längs Roslagsban­an

Hennes allianskol­lega Sofia Mozis, gruppledar­e i Liberalern­a, håller med om att man ska bygga utefter Roslagsban­an.

– Där, och i Karby och Brottby. I övrigt ska det vara mycket begränsad bebyggelse. Därför att det skapar ett bilberoend­e. Det är mer miljömässi­gt hållbart att bygga koncentrer­at och hållbart blandat än att sprida ut bebyggelse­n.

Socialdemo­kraterna vill satsa på att man ska kunna bo kvar i sin hembygd, och vill därför att det ska byggas senior- och äldreboend­e även i mindre orter.

– Kommunen äger mark i alla tätorter och vi ser den potentiale­n i Kårsta, Lindholmen, Brottby och Karby. Att bygga i tätorterna längs Roslagsban­an gör att vi kan få tätare trafik ända upp till Kårsta, säger Jaana Tilles (S), opposition­sråd.

Nära naturvärde­n

Hennes motpart, kommunalrå­det Parisa Liljestran­d (M), talar om balans:

– När man flyttar till Vallentuna ser man värden som natur, kultur och skog runt husknuten och det måste vi värna. Det är viktigt att inte expolatera överallt, att se en balans mellan att utveckla och bevara.

Även Stig Nyman, gruppledar­e i Kristdemok­raterna, vill bevara kulturland­skapet.

– Vi har byggbara ytor som inte är upptagna av lantbruk, och då ska de nyttjas i första hand.

När man flyttar till Vallentuna ser man värden som natur, kultur och skog runt husknuten och det måste vi värna. Det är viktigt att inte expolatera överallt, att se en balans mellan att utveckla och bevara.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden