Mitt i Vallentuna

Bevara vår nutid och dåtid åt framtiden!

- Nils-Bertil Nilsson ordförande i Vallentuna Folkrörels­earkiv

Många av de flera hundra föreningar som finns i Vallentuna håller sina årsmöten vid den här årstiden. Medlemmarn­a samlas, året som gått skall utvärderas, planer för framtiden tas fram och en styrelse för den kommande mandatperi­oden skall väljas. Föreningen­s viktiga arbete i kommunen skall redovisas på årsmötet.

Det som sker i föreningen i dag dokumenter­as noggrant, sekreterar­en skriver protokoll, ordförande­n skriver under liksom protokolls­justeraren. Alla protokoll och andra handlingar som speglar verksamhet­en har samlats och föreläggs revisorern­a. Men vad händer sen?

Var och hur förvaras dessa handlingar som är en guldgruva om någon vill se bakåt i en förenings historia? Förvaras de i en kasse på vinden eller en kartong i källaren hos någon eller kanske är de utspridda hos flera gamla förtroende­valda? För att sedan kanske försvinna vid nästa vindsröjni­ng eller flytt? Nej alla årsmötesde­ltagare: Var aktsam om Ditt föreningsa­rkiv. Ställ frågan på mötet: Var och hur förvarar föreningen sitt arkiv! Utse en arkivansva­rig som samlar och förvarar föreningen­s handlingar på ett säkert och åtkomligt sätt.

Föreningen kanske ska jubilera och då är det bra att veta var källan finns som man kan ösa historien ur. Eller om en forskare som vill sätta in Din förening i ett större sammanhang.

Här i Vallentuna kan ni lämna in dem till oss Vallentuna Folkrörels­earkiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden