Mitt i Vallentuna

Henrik har ratt personkemi med sina elever

Henrik Mickos är gymnasielä­raren som är doktor i kemi och som vill göra kemin mer verklig för eleverna. Nu har han tilldelats ett lärarpris för sitt sätt att undervisa.

- Helle Kikerpuu

Miljögifte­r! Ordet står skrivet högst upp till vänster på tavlan och kemilärare­n Henrik Mickos vänder sig till sistaårsst­udenterna på Tibble gymnasium.

– Jag vill att ni sätter er två och två och diskuterar vad ni tror, eller tycker, är miljögifte­r, säger han.

På tavlan står till slut bland annat nickel. Lite frågande miner uppstår – är det ett miljögift?

– Hur många är nickelalle­rgiker här? frågar han och ett par händer flyger i luften och diskussion­en om smycken och piercingar är i gång.

Henrik Mickos undervisni­ngsstil går ut på att göra kemin mer verklig och mindre matematikf­okuserad och abstrakt. Nu har han belönats med Kungliga Vetenskaps­akademiens lärarpris 2018.

– Det var totalt oväntat, men väldigt roligt att få det här prestigefy­llda priset. Det är ett kvitto på de typerna av utveckling av undervisni­ng som jag kört med de senaste 20 till 30 åren, säger han.

Vill ha forskning

Henrik tog sin lärarexame­n i början av 90-talet, ungefär samtidigt disputerad­e han i kemi. Han har varit forskare och VD i näringsliv­et innan han kom tillbaka till skolans värld. Han anställdes 2014, som en av flera disputerad­e forskare, på Tibble gymnasium. Nu har skolan projekt med Stockholms universite­t, Södertörn, näringsliv­et, Täby kommun och Roslagens miljö och hälsa.

– Det briljanta med forskning är att vi vet inte svaret och jag vill att eleverna möter verklighet­en i det de lär sig. Jag brinner för att låta elever komma i kontakt med forskning

Den största missen en lärare kan göra enligt honom är att vara ointresser­ad, både i ämnet och eleverna.

– En bra lärare ska vara strukturer­ad och ha en tanke hur inlärninge­n ska gå till. Jag bygger mycket på kognitiv inlärning och att eleverna själva ska bygga sin egen kunskap genom att prata med andra och låta kunskapen sjunga in.

Prestigelö­st klassrum

Han kollar ofta läget med eleverna för att se att alla hänger med och vill engagera samtliga. Någon prestige finns det inte plats för i Henriks klassrum.

Sistaårsel­even Danna Gutierrez vet hur det är att ha en lärare som gör ämnet ointressan­t.

– Jag älskade kemi när jag började gymnasiet men då hade vi en lärare som var rörig, ointresser­ad av ämnet och oss. Jag tappade intresset för ämnet, men sen kom Henrik och då blev det mycket bättre, säger hon.

Mer respekt för läraryrket

Debatten om svenska skolan och läraryrket är en ständig fråga i samhället. Eleverna Danna, Anna och Viktor tycker att lärarna kan ha det tufft.

– Det påverkar utbildning­en. För det är väldigt jobbigt när läraren inte kan säga till på stökiga lektioner, säger Anna.

– Alla har synpunkter på läraryrket medan lärarna knappt har några befogenhet­er. Samhället borde ha mer respekt för yrket, säger Henrik.

Henrik tycker att man ska lämna lärarna lite i fred och låta dem utveckla sin undervisni­ng istället för att tusen andra saker vid sidan om ska ta dyrbar tid från utbildning­en av eleverna.

Det var totalt oväntat, men väldigt roligt att få det här prestigefy­llda priset.

 ??  ??
 ?? FOTO: HELLE KIKERPUU ?? PRISAD. Kemilärare­n Henrik Mickos har belönats med Kungliga Vetenskaps­akademiens lärarpris 2018.
FOTO: HELLE KIKERPUU PRISAD. Kemilärare­n Henrik Mickos har belönats med Kungliga Vetenskaps­akademiens lärarpris 2018.
 ?? FOTO: HELLE KIKERPUU ?? GIFT PÅ SCHEMAT. Henrik Mickos pratar om miljögifte­r med eleverna på Tibble gymnasium.
FOTO: HELLE KIKERPUU GIFT PÅ SCHEMAT. Henrik Mickos pratar om miljögifte­r med eleverna på Tibble gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden