Mitt i Vallentuna

Släpp in ljuset!

Vi går mot ljusare tider! Dagarna blir längre och soltimmarn­a fler. Men än är vi inte riktigt där. Se över ditt hem för att må så bra som möjligt med mycket ljus och luftiga knep i väntan på våren.

- Text: Hilma Blom

Den här årstiden är det extra viktigt att se till att kroppen och hjärnan får nog med ljus. Om du vet med dig att du inte tillbringa­r nog med tid utomhus i direkt solljus finns det knep du kan ta till för att lura sinnet för att få ditt hem att kännas ljust, fräscht och stort!

Se till att inreda hemma med flera ljuskällor i varje rum. Kompletter­a exempelvis taklampan med en ljusslinga, punktbelys­ning och golvlampa i ett större rum.

De olika ljuskällor­na kommer ge ett mjukare, jämnare sken och kasta ljus på fler vinklar. Det gör att rummet känns större.

Vi är många som vill ha våra käraste ägodelar framme, och det kan du för all del ha. Se bara till att du inte har för många prydnader framme i rum som känns mörkt och litet.

Rummet kommer kännas större och mer stilrent om du väljer finsaker med omsorg och har dem på en samlad plats i rummet.

Att använda sig av speglar för att ge illusionen av rymd och ljus är ett väl beprövat knep. En liten, mörk hall eller korridor kanske kan hjälpas på traven genom att hänga upp inte bara en, utan flera speglar. Testa dig fram och se speglarna som konstverk.

Mixa och matcha olika storlekar på speglar som sen reflektera­r ljuset in i fler skrymslen och vrår.

Vilken färg har du på väggarna? Mörkare väggar kan absolut vara jättesnygg­t men kan göra att även rummet känns mörkt, oavsett ljussättni­ng. Välj ljusa, matta färger till väggarna och använd istället de mörka på en fondvägg. Matta väggfärger reflektera­r faktiskt ljus på ett jämnare sätt än färger med glans, hur motsägelse­fullt det än låter.

Helt klart ett av de tråkigare tipsen, men mycket effektivt: putsa fönstren ordentligt. Även om dina fönster ser rena ut har de antagligen en del strimmor och småsmuts som gör att de inte släpper in lika mycket ljus som de skulle kunna. Det är dessutom lättare att putsa fönstren än att måla om väggarna, om det är ljuset du vill åt.

Skira gardiner som släpper igenom ljus är bättre för ett luftigt hem än tunga i sammet.

Tänk också över längden, eftersom gardiner som slutar strax under fönstret kan göra att taket upplevs som lågt. Golvlånga gardiner ger illusionen av lyxig takhöjd.

Vad har du för konst? Stora mörka tavlor kan absolut vara pricken över i, men kommer också svälja en hel del ljus.

Se till att just de verken hänger i rum där det finns gott om naturligt ljus. I rum som är mindre eller mörkare hänger du mindre och ljusare tavlor för att få en fin balans.

 ?? FOTO: FOTO: TUTU, H&M OCH ADAM WILSON ?? RÄTT GARDINER. Skira släpper igenom ljus och får mindre rum att kännas större. Går de ner till golvet ger det illusionen av högre i tak. Kvällstid och mörka rum kräver god belysning.
FOTO: FOTO: TUTU, H&M OCH ADAM WILSON RÄTT GARDINER. Skira släpper igenom ljus och får mindre rum att kännas större. Går de ner till golvet ger det illusionen av högre i tak. Kvällstid och mörka rum kräver god belysning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden