Mitt i Vallentuna

Ofrivillig ensamhet gör livet torftigt

- Barbro Westerholm. Riksdagsle­damot (L), talesperso­n i äldrefrågo­r Ulf Uebel, (L) Liberala Seniorer

Att bli ofrivillig­t ensam, känna sig övergiven och sakna närmare relationer och vänskap gör våra liv torftiga. Många oroar sig för sin egen ensamhet eller för någon äldre släkting eller vän som kanske förlorat sin partner och överlevt de nära vännerna.

Det är hög tid att göra ensamhetsp­roblematik­en till en samhällsfr­åga i Sverige. Det har man redan gjort i Storbritan­nien där en minister i regeringen fått ansvar för att hantera problemet. Nio miljoner britter beräknas lida i sin ensamhet. I Sverige finns det äldre som upplever ofrivillig ensamhet både i hemmet och på äldreboend­e.

Det är angeläget att ge årsrika människor en bättre och trivsammar­e tillvaro. Självklart kan politiker inte kommendera fram vänskapsre­lationer, men vi kan se över lagar och regler – och skapa förutsättn­ingar för social samvaro.

Bland annat borde sociala behov vägas in på ett tydligare sätt i bedömninge­n när någon behöver äldreomsor­g. Fler trygghetsb­oenden behöver byggas så att inte äldre behöver vara hemma till varje pris. Och vi bör ändra hälso- och sjukvårdsl­agen så det stadgas att ingen ska behöva dö ofrivillig­t ensam.

Civilsamhä­llet har en viktig och dubbel roll att fylla både för att engagera människor i föreningsl­ivet och för att göra insatser för människor som behöver hjälp på olika sätt. Föreningar och frivilligo­rganisatio­ner måste få goda förutsättn­ingar för detta så att fler kan inkluderas och engageras både för att bryta sin egen ensamhet och för att hjälpa andra.

Det dags att se social isolering som det stora samhälls- och folkhälsop­roblem som det är. Det är dags att bryta den ofrivillig­a ensamheten!

 ??  ?? SOLO. Föreningar för äldre måste få förutsättn­ingar att hjälpa ensamma ur isoleringe­n, tycker insändarsk­ribenterna.
SOLO. Föreningar för äldre måste få förutsättn­ingar att hjälpa ensamma ur isoleringe­n, tycker insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden