Mitt i Vallentuna

30 år av minnen i Evalenas second-hand

Evalena Lundqvist driver sin second hand-butik hemma i källaren i Vallentuna. Efter 30 år har hon hunnit uppleva en hel del i sin lilla butik.

- Text och foto: HelleKiker­puu |

Loppan second hand har funnits i över 30 år och det är många som handlat barn- och vuxenkläde­r hos Evalena Lundqvist under årens lopp. Butiken har varit lite av en institutio­n i Vallentuna, men det har inte alltid varit lika trendigt med begagnade kläder.

– Förr var det inte lika vanligt.För många berodde det kanske på att de varit tvungna att ha begagnat hela sin barndom. Det var en liten klick som köpte begagnade kläder då, men nu är det till och med trendigt, säger Evalena.

Att det är trendigt tycker hon bara är bra. Evalena tänker mycket på miljön och gillar själv inte tanken på att köpa nya och likadana kläder som alla andra. Hon tycker för den delen inte särskilt mycket om att handla alls. –Jag köper nästan aldrig någonting nytt, säger hon. Redan i ung år sydde Evalena om sina kläder efter behag och när hon hösten 1980 öppnade Loppan fokuserade hon på barnkläder. Några av hennes första kunder är fortfarand­e stammisar och det är många som velat sälja sina kläder på kommission. Ett tag var jobbet överväldig­ande men de senaste åren har det lugnat ner sig.

– Jag har minskat på utbudet och dragit ner på öppettider­na. Det känns skönt för min del att kunna ha det lite mindre.

Sedan 90-talet har hon drivit verksamhet­en från källaren i sitt hus på Gärdesväge­n. Många har undrat hur länge hon kommer hålla på. Under många år har hon inte kunnat ge ett svar och så är det fortfarand­e.

– Åh, jag vet inte, säger hon och blickar ut över de prydligt upphängda kläderna med en viss glimt i ögat.

– Den sociala biten är viktig. Under åren som gått har jag ju lärt känna folk som kommer hit.

Stamkunder och second hand- vurmare får helt enkelt vänta och se hur länge denna Vallentuna­pärla blir kvar.

Den sociala biten är viktig. Under åren som gått har jag ju lärt känna folk som kommer hit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden