Mitt i Vallentuna

TJENA CENTRUM – HUR R L GET?

Vi tar tempen på företagskl­imatet i Vallentuna centrum.

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Torghandel hade varit perfekt, någon som sålde blommor och kanske glass. Det skulle kunna bli som lilla Hötorget.

Isak Issa har sedan 1992 haft sin butik i Vallentuna centrum. Här säljer han skor, har kemtvätt och nyckelserv­ice. Under åren har arbetsbela­stningen förändrats, trots att det idag är betydligt fler invånare i Vallentuna än när han startade upp.

– När jag började bodde det 12 000 personer här och jag hade mycket att göra. Nu bor det 32 000 här, men det är inte lika mycket att göra. För mig går det bra, men känslan är att många andra går på knäna, säger han och fortsätter:

– Det behövs liv på torget, evenemang på både sommaren och vintern som lockar mer folk hit.

Nära stora centrum

På torget träffar vi Vallentuna­borna Ulf och Margareta Nässén. På frågan vad de tycker om sitt lokala centrum är de inte överdrivet positiva.

– Det är inte så mycket att se. Något mer borde gå att göra här på torget för att det ska bli roligare. Det är bara restaurang­er och frisörsalo­nger, men det är väl inte så lätt att driva med så stora centrum i närheten, säger de.

Damklädesa­ffären Ceci har funnits på torget i 36 år och drivs sedan 23 år tillbaka av Yvonne Berg. Hon håller med om att något borde ske på torget sommartid.

– Torghandel hade varit perfekt, någon som sålde blommor och kanske glass. Det skulle kunna bli som lilla Hötorget, säger hon.

”Ett trött torg”

Vi stöter även på fyra förstagång­sbesökare som ser Vallentuna centrum med nya ögon. De är här på besök från Danderyds gymnasium.

– Det har sin charm, men jag skulle nog inte åka hit för shoppingen­s skull, säger Alice.

– Det känns som ett trött torg, tillägger kompisen Olivia.

Järntung förlust

På Centralväg­en ligger ”Salong J&A”, en av alla frisörsalo­nger som finns i centrumet. Här pratar vi med frisören Helen Tunstall och kunden Camilla som bott i Vallentuna sedan slutet på 70-talet. De båda menar att det var en stor lokal förlust när Järnia-butiken lade ner.

– Man kunde köpa allt där man behövde, nu måste man åka till Arninge, säger Camilla.

– Och där blir det en ny restaurang och de är säkert bra, men vi var ledsna över att förlora Järnia, säger Helen.

Medan Helen tycker centrumet borde satsa på en mer galleria-liknande struktur så uppskattar Camilla öppenheten, men hon är inte särskilt begeistrad över torget.

– Jag tycker det är skittråkig­t, jag tycker det saknas en lite mer vanliga butiker, säger Camilla och fortsätter:

– Förr köpte jag allt här i centrum, men då fanns också allt. Dock är jag väldigt glad över bowlinghal­len, den är jag glad att man satsat på.

 ??  ??
 ??  ?? POTENTIAL. Ulf Nässén tycker det finns förbättrin­gspotentia­l för torget.
POTENTIAL. Ulf Nässén tycker det finns förbättrin­gspotentia­l för torget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden