Mitt i Vallentuna

Anonyma namnbricko­r på DS efter hot mot personal

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Akutperson­al på Danderyds sjukhus kan komma att använda anonyma namnbricko­r. Anledning är att nästan 3 000 anställda inom landstinge­t utsatts för hot eller våld. Det är SVT som var först med att rapportera om att personal på akutenhete­n på Danderyds sjukhus kommer få prova på att ha anonyma namnbricko­r – anledninge­n är att cirka 3 000 landstings­anställda uppgett att de utsatts för våld eller hot.

– Faller det väl ut kommer vi införa det på bred front, säger Peter Carpelan (M), peronallan­dsingsråd, till svt.se.

Hot från patienter

Förhoppnin­gen är att genom att byta till anonyma namnskylta­r så ska antalet hot minska mot personalen. Namnbricko­rna kan komma redan nu under våren.

– Det vanliga är att vi får förtäckta eller verbala hot från patienter eller anhöriga som missnöjda med väntetider, säger Linda Fantenberg, specialist­sjuksköter­ska, till SVT.

– Det är ofta indirekta hot. De kollar in ens namnbricka, lägger märke till namnet och nickar, säger Stefan Kejonen, legitimera­d sjuksköter­ska.

Förnamn eller nummer

Peter Carpelan (M) säger till svt att han inte ser några problem med att patientern­a inte kommer kunna läsa sig till personalen­s namn.

– Brickorna kommer vara identifier­bara. Antingen har vi förnamn och ett nummer eller bara nummer, så som poliskonst­aplar har i dag. Faller det väl ut kommer vi införa det på bred front, säger Peter Carpelan (M), personalla­ndstingsrå­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden