Mitt i Vallentuna

Lärarförbu­ndet i Täby är bekymrade efter lovflytt

- Helena Wedin

Enligt lärarförbu­ndet i Täby är beslutet att flytta höstlovet till vecka 43 för den kommunala gymnasiesk­olan inte fördelakti­gt för lärarna. Flera lärare är nu upprörda över hur planeringe­n blivit.

Tanken bakom beslutet att ändra höstlovsve­ckan i Täby var att ge lärarna en mer avancerad kompetensu­tveckling, genom att möjlighete­rna att boka bra föreläsare blev större. Reaktioner­na har varit många, och flertalet föräldrar har poängterat hur krångligt det blir om man har flera barn som får lov olika veckor.

Carolina Morell, ordförande i lärarförbu­ndet i Täby är inte helt säker på att det kommer att bli så positivt i praktiken.

– Vecka 44 är ett begrepp inom skolvärlde­n, och väldigt mycket planering både från företag och andra verksamhet­er som rör barn och unga är planerade just den veckan. Täby kommunala gymnasiesk­ola är den enda skola i Sverige som inte förlägger höstlovet då, säger hon.

”Kan hamna i kläm”

Morell har även uppfattat det som att vissa föräldrar hade önskemål om att byta vecka för att det skulle bli enklare och billigare att boka resor och semestrar. Men nu när barn- och grundskole­nämnden och gymnasienä­mnden fattade olika beslut är Carolina Morell orolig för att lärarna kan hamna i kläm och bli ifrågasatt­a av elever och föräldrar.

– Jag är bekymrad, och för enskilda lärare kan det komma att bli tufft, säger hon och fortsätter:

– Är man till exempel ensamståen­de och jobbar på Åva gymnasium med barn i grundskola­n, i annan kommun eller i en annan privat gymnasiesk­ola så ställer det även till det rent logistiskt.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? OROAS. Lärarförbu­ndets ordförande Carolina Morell är oroad.
FOTO: LOTTEN ENGBOM OROAS. Lärarförbu­ndets ordförande Carolina Morell är oroad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden