Mitt i Vallentuna

Björn vill slå rekord på Mount Everest

- Helle Kikerpuu

Björn Lindwall, 56, vill visa att livet inte är slut när man blir äldre. Därför satsar han på att bli äldste svensk på Mount Everest.

Norrortsbo­n Björn Lindwall är på väg till toppen, bokstavlig­t talat till världens topp – Mount Everest. Han vill, och har en rejäl chans, att bli den äldsta svensken att bestiga världens högsta berg som den 56-åring han är.

– Jag vill se om det går och pröva gränserna. Sen är det så vackert och det är en speciell känsla att komma upp på hög höjd med miljöer man inte ser i vardagen. Det är en speciell känsla att redan befinna sig på 7 000 meters höjd, säger Björn Lindwall.

Han har varit vid Everest två gånger tidigare, men inte gjort en toppbestig­ning än. Förra året klättrade han upp till North Col, och då var det kört - närkontakt­en med toppen fick honom att bestämma sig för att försöka bestiga berget hela vägen upp.

Två månader i Nepal

I slutet av mars kommer Björn att lämna Täby och Sverige för en två månader lång resa till Nepal.

– Väderögat, perioden då det är bäst att försöka bestiga berget och då man kan göra ett antal toppförsök, är mellan 20 maj och 5 juni, berättar han.

Åldern inget hinder

Redan i unga år var Björn aktiv då han bland annat vandrade i de österrikis­ka bergen och besteg Kilimanjar­o med sin familj. Efter studierna började ett annat liv med familj, hus och starten av det företag som han idag är VD för. Björn började sakna äventyren, men under en affärsresa från Göteborg träffade han Annelie Pompe, profession­ell äventyrare och inspiratör för Björns återvunna äventyrsly­stnad.

– Jag följde med på en välgörenhe­tsvandring i Nepal och blev helt frälst i landet och människorn­a där. Mitt mål är att bestiga ”the seven summits”, vilket är de sju högsta topparna på all sju kontinente­r, säger Björn.

Björn vill också visa för många att åldern inte är ett hinder för att leva ett äventyrlig­t liv.

– Jag försöker inspirera människor i omgivninge­n, om jag som 56-åring kan göra det här kan de flesta i den åldern göra någonting, säger han.

 ?? FOTO: HELLE KIKERPUU ?? VILL INSPIRERA. Björn Lindwall vill bestiga Mount Everest.
FOTO: HELLE KIKERPUU VILL INSPIRERA. Björn Lindwall vill bestiga Mount Everest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden