Mitt i Vallentuna

Snälla Alliansen – privatiser­a inte Danderyds sjukhus

- Marina A Davidsdott­er (V) Sjukvårdss­tyrelsen Norr Håkan Jörnehed (V) Op Landstings­råd

Om Stockholms läns landstings moderatled­da allianssty­re tillåts härja en mandatperi­od till kommer de att upphandla ytterligar­e ett akutsjukhu­s ( i dag är Capio St. Göran Stockholms läns enda privata akutsjukhu­s).

Sannolikt är det Danderyds sjukhus de tänker sig, eftersom DS rankas som ett av landets bästa. Så såg planen ut kring millennies­kiftet när St. Göran privatiser­ades – tag ett redan välfungera­nde landstings­drivet sjukhus och sätt en privat vårdgivare­s flagga på taket. Se där ett flaggskepp för privat sjukvård.

Men hur angelägna är Danderydsb­orna att bli av med sitt välfungera­nde offentliga sjukhus? Enligt en Novusunder­sökning som organisati­onen Skiftet gjorde förra året säger en majoritet av stockholma­rna nej till ett nytt privat sjukhus.

Vi i Vänsterpar­tiet säger också nej, inte bara av rent ideologisk­a skäl. För det första råder turbulens i Stockholms sjukvård, med flera hundra stängda vårdplatse­r, personalbr­ist, och ett visst skandalbyg­ge i Solna som kräver alla sjukvårdsr­esurser. I ett sådant läge är det helt fel att börja utreda en privatiser­ing.

För det andra är upphandlin­gar mycket dyra. Endast administra­tionskostn­aderna för upphandlin­g av St. Göran låg på 70 miljoner kronor. Det är pengar som istället borde gå till sjukvård, inte till byråkrati.

Så låt Danderydsb­ornas sjukhus vara. Låt det förbli ett landstings­drivet sjukhus i toppklass.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden