Mitt i Vallentuna

Får vi ta hojen på tåget nu?

- Helena Wedin

Då och då ploppar frågan upp: Varför är det förbjudet att ha cykeln med sig på tåget? Vi bestämde oss för att fråga SL om varför det är så.

Enligt Claes Keisu, presskommu­nikatör på SL, har det aldrig varit tillåtet att ha cykel med på Roslagsban­an – även om många har klagat under årens lopp.

Problemet med de gamla vagnarna är att det helt enkelt inte finns tillräckli­gt med utrymme för cyklar.

– Skulle man ställa en cykel vid en av ingångarna som ligger på kortsidan av tågen skulle den blockera för andra trafikante­r. Det är helt enkelt inte säkert, säger Claes Keisu.

En del av tågen har handikappa­npassade ingångar mitt på vagnen som skulle ha gott om plats för cyklar. Samma sak gäller för de nya tågen som SL just nu håller på att köpa in. Men trots detta så kommer cykelförbu­det att bestå. En orsak är att man vill undvika att det uppstår spänningar ifall både cyklar, barnvagnar, rullstolar och andra hjälpmedel ska få plats.

– Teoretiskt sett skulle det finnas plats för cyklar, men vi vill undvika onödiga konflikter då en cykel måste lämna företräde för rullstol till exempel, säger Claes Keisu.

I grund och botten menar han att konsekvens och tydlighet är viktigt för att upprätthål­la säkerheten på tågen. Då de nya tågen kommer att blandas med de gamla tågen ser man ännu en anledning till att låta cykelförbu­det vara kvar, oavsett utrymmet.

– Eftersom man inte vet vilken sorts vagn som avgår en viss tid är det bättre att vara konsekvent. Vi vill inte att folk blir stående med sina cyklar på perrongern­a, säger Claes Keisu.

 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? FORTSATT NEJ. Det blir inga cyklar på tågen framöver heller.
FOTO: KEVIN WEDIN FORTSATT NEJ. Det blir inga cyklar på tågen framöver heller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden