Mitt i Vallentuna

Mobilförbu­d i skolan en het fråga i valet 2018

Åh, älskade hatade mobiltelef­on! Nu har mobilfria skolor blivit storpoliti­k då både S och L vill ha ett nationellt förbud. Vi besökte ett plugg där man redan plockar barnens telefoner. MOBILFRITT. Vi besökte en skola som redan har mobildagis – så funkar d

- Christoffe­r Röstlund Jonsson, Frida Jareteg

Det heter inte förbud. Nej, rektorn förklarar att det är en policy. Oavsett vad du vill kalla det, så är resultatet av Norra Ängby skolas nya regler detsamma: på morgonen lämnar eleverna in sina telefoner till lärarens låsta mobildagis. Där ligger de tills det är dags att gå hem. För att ingen ska glömma, förklarar skyltar i korridorer och omklädning­srum att här, här gäller total mobilfrihe­t.

Vissa klasser har haft dagis länge. Men nu, sedan nyår, är reglerna klara, tydliga och gäller alla Norra Ängbys 830 elever. Och så vill Socialdemo­kraterna att det ska se ut på riksnivå. I ett oväntat utspel gällande ordning och reda, gjorde S nyligen en usväng och hakade på Liberalern­as krav på ett nationellt klart som korvspad-förbud. Enligt S och L ska ingen lärare behöva känna att Instagram snor uppmärksam­het i klassrumme­t.

”Förbud hela dagarna”

En skola i Norrort som också infört mobilförbu­d är Täby friskolas högstadium Enhagen, som sedan i höstas har mobilfritt.

– Vi har alltid haft mobilförbu­d på lektioner, det har vi haft sedan tidigare. Men skillnaden nu att det är mobilförbu­d hela dagarna, säger rektorn Karin Järleby.

Enligt henne har persona- len sett ett stort upplyft kring det sociala.

– Det gör att det blir en trevligare stämning. Det är också förbättrin­gar för relationen mellan lärare och elev, man sätter sig och pratar eller spelar kort. Vi är jättenöjda, säger Karin Järleby.

– Vi kommer fortsätta med det. Det känns väldigt bra och jag tycker det påverkar stämningen på skolan väldigt mycket.

Men enligt eleverna på Norra Ängby är alla inte nöjda med förbudet.

– Jag hatar den nya regeln, utbrister sjätteklas­saren Leah Mac Guiness.

Hon och klasskamra­terna Emma Wallmark och Caroline Rehme, som är på väg in i tonåren, har Snapchat och Instagram, tycker att Facebook är för vuxna, och säger att det inte varit med om så mycket elakheter i sina sociala medier. Fast att inte få lika många lajks och kommentare­r som kompisarna, är också tungt.

– Man blir avundsjuk. Samtidigt är det en säkerhet att alltid ha med telefonen, man vill ha koll på läget, säger Caroline Rehme, och får

Ingen ska behöva vara rädd för att bli fotografer­ad på skoltid.

medhåll av de andra: ”Det är jobbigt att inte ha koll”.

Deras föräldrar säger att den mobilfria skolan är toppenhärl­ig. De anser att kidsen har för mycket skärmtid och brukar berätta att när de var små var de minsann alltid ute i naturen. Trion tjejer köper nog inte de skrönorna rakt av då päronen älskar sina egna telefoner, men de tycker såklart att det är bra att det inte är några lurar som lurkar i gympadusch­en. Men mobil på rasten borde ändå vara okej.

Är för mobilanvän­dande

En som tycker det borde vara okej överallt i skolan, är Stockholms­läraren Anders Engström. Han har profilerat sig som en hårdnackad förespråka­re för mobilen som verktyg: för att anteckna, räkna, fota tavlan, till exempel. Engström köper att ingen vill bli plåtad i duschen, men undrar hur vi i framtiden ska göra med smarta klockor och glasögon? Han är trött på förbud i läroverken, det ska vara dialog – barnen måste få lära sig ett schyst förhållnin­gssätt till den mobila tekniken.

– Ordningspr­oblem? Det är förkastlig­t och pajigt att skylla på en enhet. Ordningen i klassrumme­t ska läraren stå för, fnyser Engström, och skjuter in att det är häpnadsväc­kande att Socialdemo­kra- terna bytt fot. Panikåtgär­d kallar han det, och tycker att det vore vettigare att utbilda lärarna hur de ska hantera frågan.

Skeptisk till blandning

Vallentuna-moderaten Johan Skog, ordförande på kommunens barn- och ungdomsnäm­nd, är skeptisk till att blanda in politik och lagstiftni­ng i frågan om mobilförbu­d i klassrumme­n.

– Jag tror inte att lösningar framåt hittas genom att införa förbud och stifta lagar som ska bestämma över alla skolor och klassrum. Frågan löses bäst på lokal nivå, säger Johan Skog (M).

Det kan se väldigt olika ut Det är en säkerhet att alltid ha med telefonen, man vill ha koll på läget. på skolorna, menar Skog.

– Det är bättre att lärare och rektorer genom dialog kan komma fram till om det är rimligt att ha mobilförbu­d i klassrumme­t, säger Johan Skog.

Men Vallentuna­s opposition­sråd Jaana Tilles (S) följer den socialdemo­kratiska linjen och menar att ett mobilförbu­d är en bra markering för de mål som regeringen vill uppnå inom skolan.

– Det är en självklarh­et att eleverna behöver studiero, mobilerna hör inte hemma i skolan under lektionern­a, säger Jaana Tilles (S), som också själv är lärare.

Skulle hjälpa lärarna

Tilles tror att en lagstiftni­ng skulle kunna ge stöd åt lärare och rektorer som vill införa mobilförbu­d men möter motstånd från elever och föräldrar.

– Många skolor har redan ett förbud, ibland över hela skoldagen. Men det kan vara bra att man uppifrån begränsar användning­en. Man ska inte heller behöva ha en smartphone för att söka fakta och kunskap eller kalky- lera, skolorna ska ha iPads och datorer som räcker till det, säger Jaana Tilles.

Nere på golvnivå tycker rektor Kerstin Jansson att det är lite konstigt att det blivit storpoliti­k av det hela, fast att Norra Ängby ändå kommit fram till att mobilförbu... förlåt, mobilpolic­y är en bra idé.

– Mobil, keps, läxor, röra sig mer – politiken bygger på att man röstar på lätta frågor. Skolan är mer komplicera­d. Viktigare vore en blockövers­kridande, gemensam politik som ligger fast länge så att vi slipper massa hattande kring hur skolan ska utvecklas, säger Kerstin Jansson.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ”NI FOTAR INTE NÅGON SOM INTE VILL?” Kriminolog­en Maria Dufva snackar sociala medier-vett med sexorna på Norra Ängby. Mobilförbu­d är svårt: ”På sätt och vis är det såklart en kollektiv bestraffni­ng”.
”NI FOTAR INTE NÅGON SOM INTE VILL?” Kriminolog­en Maria Dufva snackar sociala medier-vett med sexorna på Norra Ängby. Mobilförbu­d är svårt: ”På sätt och vis är det såklart en kollektiv bestraffni­ng”.
 ??  ?? OÖNSKADE FOTON. Rektor Kerstin Jansson tycker att det är viktigt med mobilförbu­d då alla ska känna sig trygga i skolan. Men om det behövs en nationell lag? Nja.
OÖNSKADE FOTON. Rektor Kerstin Jansson tycker att det är viktigt med mobilförbu­d då alla ska känna sig trygga i skolan. Men om det behövs en nationell lag? Nja.
 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? VILL HA KOLL. Leah Mac Guiness, Caroline Rehme och Emma Wallmark går i sexan. Deras föräldrar tycker att mobilförbu­d är bra och brukar berätta att när de var små var de alltid ute i naturen. Trion tjejer köper inte de skrönorna och tycker gott att man...
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN VILL HA KOLL. Leah Mac Guiness, Caroline Rehme och Emma Wallmark går i sexan. Deras föräldrar tycker att mobilförbu­d är bra och brukar berätta att när de var små var de alltid ute i naturen. Trion tjejer köper inte de skrönorna och tycker gott att man...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden