Mitt i Vallentuna

Ungdomsgår­d stänger

- Helena Wedin

De senaste åren har det vid flera tillfällen uppstått bråk och orolighete­r vid Nova. I tisdags meddelade kommunen att man stänger ner verksamhet­en en vecka mellan den 9 och 15 april. Enligt Petri Peltonen, förvaltnin­gschef på Fritidsför­valtningen, fattade han och enhetschef­en Torsten ”Tummen” Scott beslutet om att stänga ner Nova i samråd med personalen. Både personal och ungdomar som besöker gården upplever att det varit otryggt.

– Det kan kännas radikalt att stänga ner såhär, men det är ett sätt att bryta beteende- mönster hos både personal och ungdomarna. Det blir en omstart, helt enkelt, säger Peltonen.

Nya besökare

Peltonen menar att det inte är samma ungdomar som ställer till med bråk hela tiden, utan att det ständigt är nya besökare på gården vilket ändrar gruppdynam­iken.

– En ungdomsgår­d kan bli en trygg plats för de som kanske inte trivs i skolan eller på andra sätt är lite utanför. Väldigt mycket handlar om individern­a och vi behöver vara tydliga med vad våra fritidsled­are ska göra och inte, säger Peltonen.

Personalen ska under veckan se över hur de kan förbättra verksamhet­en, vad som fungerar och vad som inte fungerar.

– Hur är kontakten med ungdomarna, och med deras anhöriga? Vi måste gå ner på individniv­å och diskutera om det finns ungdomar som skulle kräva ytterligar­e insatser, säger Peltonen.

Nova har stängts ner förut – varför tror man att det den här gången ska ge en annan effekt?

– Jag har inte suttit på min post så länge så jag kan inte värdera den här insatsen mot de tidigare, men jag tror att man måste se på varje situation här som unik.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? STÄNGT. Nova stänger ner i en vecka.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM STÄNGT. Nova stänger ner i en vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden