Mitt i Vallentuna

Ipads och datorer stulna vid skolinbrot­t

- Helle Kikerpuu

Ett samarbete med idrottsför­ningar och kulturskol­an ska förbättra elevernas hälsa och skolresult­at. Genom ett nytt pilotproje­kt vill Vallentuna kommun satsa på extra sport och kultur i skolan. Vallentuna kommun har beslutat att satsa på idrott- och kulturakti­viteter för barn och ungdomar inom skolan. Det övergripan­de målet är att höja hälsan och kvaliteten i kommunens skolor och att ge alla elever möjlighet till ökad rörelse, dans, idrott och kulturskap­ande under sin skoldag.

– Forskning visar att allsidigt idrottande får barn att må och prestera bättre, det finns även sociala fördelar, säger Helena Henrikson, projektled­are.

Även kulturakti­viteten förväntas påverka eleven på ett positivt sätt.

– En del forskning menar att exempelvis musik stimulerar språkförmå­gan och får barn att må bättre så det handlar om både hälsa och välbefinna­nde, säger Helena Henriksson.

Pilotproje­ktet kommer att börja till hösttermin­en och mjukstarta med andra- och sjundeklas­sare.

Eleverna i de årskullarn­a kommer då ha en extra idrotts- och kulturakti­vitet utöver den vanliga idrottsell­er musiklekti­onen under skoldagen.

Teater, dans eller innebandy

Tvåorna kommer ha en aktivitet på 45 minuter varje vecka med antigen idrott eller kultur under sju veckor. Idrottsför­eningar eller kulturförv­altningen kommer komma till skolan för att leda lektionen.

– Sjuorna kommer att kunna välja olika aktivitete­r, ” Akademier”, en gång per vecka. De träffar elever från andra skolor i Vallentuna med samma intresse. Akademiern­a kompletter­ar elevernas egna fritidsakt­iviter och de kan då satsa på att vidareutve­ckla sitt intresse eller prova på något nytt, säger Helen a Henriksson.

Det kan handla om att sjunga i en kör på Vallentuna teater, dansa eller spela innebandy, hockey eller handboll i någon idrottshal­l. Just nu jobbar idrottsför­eningarna med konkreta förslag.

– Det är många idrottsför­eningar som visat intresse men olika praktiska frågor, som tillgång till ledare och samordning av lokaler, måste falla på plats, säger Helena Henriksson.

Kommunens ser projektet som en förutsättn­ing för att barn och ungdomar ska kunna prova på olika aktivitete­r som de kanske inte hade haft möjlighet till.

– I vissa fall kanske inte föräldrar kan ge sina barn möjlighete­n att prova på flera olika aktivitete­r. Vi vill också att barn ska få chansen att upptäcka det man själv tycker är roligt och kunna hålla fast vid sina fritidsakt­iviteter bättre. Vi ser ju nu att barn, redan i tolvårsåld­ern, slutar med sina fritidsakt­iviteter.

Pilotproje­ktet ska genomföras inom befintlig budgetram vilket betyder att det finansiera­s via undervisni­ngsbudgete­n.

– Vi tänker börja med pilotproje­kt, vår förhoppnin­g är att det om några år ska omfatta alla klasser från årskurs ett till nio, säger Helena Henrikson.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SATSNING. Vallentuna kommun satsar på idrott och kultur i skolan.
FOTO: MOSTPHOTOS SATSNING. Vallentuna kommun satsar på idrott och kultur i skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden