Mitt i Vallentuna

Busslinje 625 nedskärnin­gshotad igen

- Helle Kikerpuu Lotten Engbom norrort@direktpres­s.se

Det är en strid mellan landsting och kommun där kommunen tillsamman­s med lokalbor står på samma sida: låt buss 625 vara. Men nu har ett nytt förslag från landstinge­t återigen satt igång debatten om bussens framtid. Under många år har landstinge­t och kommunen fajtats om buss 625 som kör mellan Söderhall Trafikplat­s och Danderyds sjukhus. Medan landstinge­t har velat lägga ner linjen har kommunen och lokalbor tyckt att den behövs. Förra gången förslaget var upp samlades det in namnunders­krifter för att stoppa förslaget.

Skära ner ytterligar­e

Nu vill SL återigen skära ner på linjen med ett nytt förslag från trafikförv­altningen, denna gång genom att lägga ner en eftermidda­gsavgång. Förslaget, som är en del av trafikförä­ndringar inför december 2018, skulle innebära en omfördelni­ng av resurser från linjerna 625/644/653 till förmån för Rådmansöli­njerna 631 och 631X.

Åsa Ekstrand, som använder sig av bussen dagligen, ser inte positivt på nedskärnin­gen.

– Det lär bara göra att färre åker med den. Folk tar bilen istället, säger hon.

Hon flyttade till Angarn 1998, sedan dess har turerna med 625 bantats ner rejält.

– När vi flyttade hit gick den som en vanlig buss, även som nattbuss faktiskt. Nu går den fyra turer in till stan på morgonen och fyra turer på eftermidda­gen, säger Åsa Ekstrand.

Radikal förändring

– Vi är inte särskilt prioritera­de. Och det har varit så här i flera år. Det värsta var när de drog ner till de här turerna, då gick den från att gå hyfsat ofta till att bara gå de här fyra turerna. Trots att de sagt att vi inte behövde oroa oss.

Kommunen kan besvara förslaget fram till 28 maj. De föreslagna anpassning­arna som i så fall skulle påverka buss 625 är inte detaljerad­e till fullo och kan komma att ändras när kommunen sagt sitt.

– Vilken avgång är inte bestämt förutom att det rör sig om en eftermidda­gsavgång, säger Christian Hoffmann som är kommunikat­ör på trafikförv­altningen.

”Vi tycker inte det är bra”

Vallentuna kommun menar att bussen behövs, alla avgångar inkluderad­e.

– Vi tycker inte att det är bra att avgången ställs in och håller i dagsläget på och skriver ett yttrande till trafikförv­altningen som svar på remissen, säger Irena Jurics som är trafikplan­erare på Vallentuna kommun.

Främst menar hon att barn och ungdomar på väg hem från skolan har nytta av avgången.

– Viktigast är det för de skolbarn som tar bussen hem på eftermidda­garna. De ska inte behöva vänta in nästa buss, säger Irena Jurics.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? NEJ. Åsa Ekstrand är kritisk till indragning­en.
FOTO: LOTTEN ENGBOM NEJ. Åsa Ekstrand är kritisk till indragning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden